Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Iako mnogi ne podržavaju Bushovu politiku, ovo je povijesni posjet za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ovo je zaista povijesni posjet za Hrvatsku iako politiku predsjednika SAD-a mnogi ne podržavaju, a važan je baš zbog vremena u kojem dolazi američki predsjednik. Sada je 2008. godina i sigurnosna karta Europe znatno se promijenila. Na toj novoj karti Hrvatska je dobila potpuno novo mjesto', kaže Ivana Petrović urednica vanjske politike na Novoj TV.

'SAD je država čija vanjska politika ne radi procjene za sljedeću ili za sljedećih nekoliko godina, neke procjene rade se čak za stotinu godina unaprijed. To je politika koja radi dugoročno i sustavno da bi zadržala primat na svjetskoj političkoj sceni', objašnjava Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Busha oduševila dalmatinska rožata. Pojeo i Condoleezzinu! Slika nije dostupna Bush: 'Neovisnost Kosova donijet će mir Balkanu'

Današnji posjet predsjednika Georgea Busha nije revijalni posjet predsjednika na kraju mandata, već važan posjet predsjednika Sjedinjenih Država koji će iza sebe ostaviti prekretnicu u vanjskoj politici, kaže Ivana Petrović, te dodaje kako takvo strateško partnerstvo Hrvatske s SAD-om našoj zemlji jamči ulazak u Europsku Uniju u predviđenom roku.

U sklopu posjeta Hrvatskoj George Bush sastao se prvo s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Njihov bi sastanak trebao trajati najmanje sat vremena, a sve što bude dogovoreno, mora se početi provoditi odmah, jer je SAD, kaže Petrović, zemlja koja ima takva očekivanja.

Predsjednici će u prvom redu razgovarati o regiji i hrvatskom mjestu lidera u regiji. 

'Iako to već zvuči kao floskula, to je zapravo bitno pitanje. Ova je regija Americi vrlo važna, jer je situacijom na Kosovu i jačanjem Rusije dobila potpuno novo značenje', kaže Petrović pa dodaje kako je Kosovo protektorat krhke stabilnosti, a Hrvatska u regiji igra veliku sigurnosnu i stratešku ulogu.

'Amerika ne poštuje dogovore 'ništa za ništa', to je država koja će puno pomoći, ali očekuje da se poštuju dogovori. Hrvatska je nekoliko puta imala priliku koju nije iskoristila', zaključila je Petrović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene