Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Četiri kata s čovjekom na leđima

Vatrogasac s fotografije koja je ganula Hrvatsku: "Pokušao sam ga nositi kao mladu. Žena je plakala od sreće, nudili su mi novac, ali ne radimo zato ovaj posao"

Vatrogasac Josip Mandarić
Vatrogasac Josip Mandarić Privatni album/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vatrogasac Josip Mandarić Galerija 1/1 >>
Fotografija na kojoj vatrogasac na leđima nosi teško pokretnog muškarca u ponedjeljak je obišla Hrvatsku. Pronašli smo mladog vatrogasca s fotografije, koji nam je ispričao kako ni sekunde nije dvojio hoće li ući u zgradu u kojoj gori stan i pomoći čovjeku.

Iz dana u dan vatrogasci dokazuju da su zaista heroji. Spašavaju ljude pod ruševinama, izvlače ih iz automobila nakon prometnih nesreća, a zbog nas ulaze i u vatru kako bi nas spasili. Upravo to je učinio i Josip Mandarić, 25-godišnji vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Split, čija je fotografija na kojoj nosi teško pokretnog muškarca na leđima raznježila Hrvatsku.

Josip je u ponedjeljak sudjelovao na intervenciji u Splitu kada je u jednom stanu u Požeškoj ulici buknuo požar. Trebalo je evakuirati stanare, a on ni sekunde nije dvojio kada ga je uplašena gospođa pred zgradom molila za pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Može i na krke!'' Još jedan dokaz da su oni naši heroji: Fotografija vatrogasca s intervencije u Splitu sve oduševila

''Ja sam inače vozač, što znači da u biti moram držati vozilo i crijeva za vodu pod nadzorom. Bila smo nas dvojica vozača i kolega je čuvao moje i svoje vozilo. Jedna je gospođa pred zgradom plakala i govorila da joj je muž u stanu. Rekao sam joj da se ništa ne brine i da će ga kolege uskoro izvesti van. Ona mi je na to rekla da je on teško pokretan, imao je šest moždanih udara, i da ga neće kolege moći pronaći'', priča nam mladi vatrogasac. Kako je njegovo vozilo mogao pričuvati kolega vozač, odlučio je sam otići po bolesnog muškarca.

Pročitajte i ovo Amelia Panić Grazio Ne boj se, nisi sam... VIDEO Jeste li vidjeli djevojčicu koja s lakoćom citira Ujevića? Tata objasnio kako je to naučila

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvo legalno hranilište mačaka Slučajan susret vratio osmijeh na lice tužne bake i stavio krov nad 60 malenih glava: ''Ne želim živjeti u svijetu u kojemu se starica boji da će je netko istući jer hrani mice''

''Našao sam ga pred vratima, uspio je nekako doći sam do njih. Pokušao sam ga prvo nositi onako kao mladu preko praga, ali mi je klizio iz ruku. Pitao sam ga boli li ga što, i ako ne boli mogu li ga na leđima ponijeti, onako, na krke'', kaže Josip. Muškarac mu se popeo na leđa i s četvrtog ga je kata Josip iznio na sigurno.

''Žena je plakala od sreće. Nudila mi je i novac, ali nisam, naravno, htio. Nikada mi ne bismo uzeli tako, a znaju nam često ljudi kojima pomognemo otvoriti vrata ili skinuti mačku sa stabla nuditi novac. Ali ne radimo mi ovaj posao zato. Pozvala me da barem dođem kavu popiti s njima'', priča Josip, koji je vatrogasac praktički od malih nogu.

''Otkad sam bio dijete, bio sam u DVD-ima. Moj djed je bio vatrogasac, sestra i šogor su vatrogasci, tata je također vatrogasac, a tamo je upoznao i mamu'', ispričao nam je. Josip je već četiri godine profesionalni vatrogasac u JVP-u Split, a tamo je došao iz DVD-a Mladost u Kaštel Sućurcu.

''Toga ću se uvijek sjećati...''

U svojem, sad već povećem, vatrogasnom iskustvu doživio je svašta, a najgore su mu, kaže, tehničke intervencije u kojima pomaže izvlačiti ljude iz smrskanih automobila. No gotovo sve intervencije nose sa sobom i situacije zbog kojih se Josipu srce smije. Jednu od tih podijelio je s nama.

''Bilo je to 2017. godine, dok sam još bio u DVD-u. Zima je bila, baš je jako hladno bilo. Išli smo gasiti neki požar nakon čega smo dvojica kolega i ja ostali čuvati požarište. Smrzavali smo se u kolima na minusu, kad nam odjednom netko kuca na staklo.

Otvorim vrata, a ono brat i sestra, možda prvi razred osnovne. Donijeli su nam topli čaj i svježe fritule koje je mama upravo ispekla. Toga ću se uvijek sjećati'', ispričao nam je. A svega što kao vatrogasac čini sjećat će se i oni čije živote nesebično spašava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene