Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjih godinu dana, Cvijeta je dobila drugo dijete, doktorirala na Zavodu za fizikalnu kemiju i dobila priznanje za svoj znanstveni rad. Za razliku od brojnih kolega, ne razmišlja o odlasku iz zemlje, svoje znanje ostavlja unutar granica Hrvatske.


'Recimo da sam prepoznala sklonost prema prirodnim znanostima, i onda se iskristalizirala ljubav prema kemiji i našla sam se na pravom mjestu', kaže Cvijeta Jakobušić Brala.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Pixsell, Žarko Bašić) Divjak o novostima u strukovnim školama: "Umjesto povijesti staklari bi, primjerice, učili povijest staklarstva" Žanamari Perčić (Foto: Instagram) Žanamari i suprug u strastvenom zagrljaju: ''Mi ovako izgledamo 90 posto našeg vremena''

Pravo mjesto je laboratorij Zavoda za fizikalnu kemiju. Tu nastaju kemijske formule i kemijski spojevi. Tu se provode istraživanja koja donose nove spoznaje o onome što nas okružuje. Jedno, aktualno, dio je i njezine doktorske dizertacije. 'Imamo primjer fotosinteze u procesima u kojima dolazi do nastajanja kisika', kaže Cvijeta. Ispitivanje dinamičkih sojstava vode je također iznimno važno za biologiju.

>> Hoće li Hrvatska postati najpametnija na svijetu?

Zahvaljujući njezinim istraživanjima, nepoznanice oko vitamina C mogle bi nestati. Njezin rad prepoznat je i nagrađen vrijednom stipendijom od 4000 eura. 'Poticaj je za daljnji rad, iako tu je ljubav prema znanosti, to je osnovni poticaj', kaže Cvijeta.

Kompromisi i žrtve su nužni, kaže. No pokazala je - ako se radi ono što se voli, uz podršku obitelji i kolega, može se biti uspješna znanstvenica i dobra majka. 'Sve se može kad se nešto stvarno hoće, samo se treba dobro prilagoditi situaciji i organizirati', zaključuje Cvijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook