PR
PR

Odmaranju na ljetnim praznicima došao je kraj i školske klupe napunile su se pametnim glavicama. Razmišljaju, razmišljaju i razmišljaju, dok se ne dosjete... kako riješiti zadatke koje im zadaju nastavnici. Baš kao što je profesor Baltazar razmišljao i rješavao izazove s kojima se susretao i on i njegovi sugrađani koji bi od njega tražili pomoć u vidu nekog novog kreativnog izuma.


Nikad više odlikaša i nikad manje ponavljača nije bilo u hrvatskim školama. Pri samom smo europskom vrhu kada su ostanci u osnovnoškolskom obrazovanju u pitanju. Svega tri posto hrvatskih učenika napušta osnovno obrazovanje prije nego ga uspije završiti, dok je prosjek EU oko 10 posto, podaci su europskog statističkog ureda Eurostat.

Vezani članci Profesor Baltazar Družili smo se s profesorom Baltazarom i veselili s onima koji su osvajali nagrade Profesor Baltazar se vraća! Profesor Baltazar se vraća! Zabavite se u iščekivanju simpatičnog znanstvenika

Slično je i kod srednjoškolaca.
Gledajući brojke, zaista se možemo pohvaliti novim generacijama sve mudrijih glavica. Ne treba zanemariti ni brojne medalje koje osvajaju na mnogim svjetskim natjecanjima zahvaljujući svom znanju i kreativnosti u rješavanju zadataka. Od nedavno nam je svima dostupan i detaljniji pregled uspjeha naših učenika po školama, u sustavu Ministarstva obrazovanja eRudnik, prema kojem je prosjek ocjena hrvatskih učenika čak 4,27.

Nerijetko su i sami sudionici kreativnih izuma iz vlastite mašte koji možda jednog dana budu i sastavni dio kakvog startupa. Zasigurno će neki od njih za koju godinu izumiti neke praktične strojeve za olakšavanje svakodnevnog nam života, baš poput onih iz laboratorija poznatog lika iz crtića - profesora Baltazara.

PR PR

Uzor mnogih generacija u tome je upravo taj najpoznatiji hrvatski znanstvenik iz mašte, simbol izvrsnosti i tolerancije. Dobro je znan je i mlađim generacijama, a od nedavno je u našem društvu dobio još jedno mjesto – Hrvatski novčarski zavod, državna kovnica novca, izradio je medalje Profesor Baltazar od srebra i niklene bronce.

Vrijednost otkova od plemenitih metala, kao što je srebrna Baltazarova medalja, konstantno raste. Dobar je to razlog da se nađe u rukama nekog kreativnog učenika.

Medalja Profesor Baltazar mogla bi i u ruke vašeg školarca. Nagradite ih za dobar uspjeh ili zalaganje u školi i poklonite im medalju Profesor Baltazar od srebra i niklene bronce. Sjajni novčić možete kupiti na stranici Hrvatskog novčarskog saveza ili u poslovnici Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju