Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Los test'

VIDEO: Test izbjegavanja iznenadne prepreke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važan dio redovnih testova koje provodi njemački auto klub je test izbjegavanja iznenadne prepreke, takozvani 'Los test'.

Kandidati ovaj puta, praktična braća blizanci. Riječ je o identičnim automobilima različitih proizvođača. Pomislit ćete, čemu uspoređivati iste aute, no nisu baš isti. Naime, Fiat nudi ESP sustav stabilnosti u serijskoj opremi ili pak uz nadoplatu, dok francuski predstavnici ovaj sigurnosni sustav uopće ne nude.

Pročitajte i ovo Konzumacija droge Poražavajući podaci Raste konzumacija droga u Hrvatskoj, a životna dob korisnika sve je niža: Ipak ima i jedna dobra vijest Vili Beroš "Sve će biti transparentno" Beroš o Banožićevim krvnim nalazima: "Nitko doista ništa ne želi niti može tajiti "

'Kod ADAC-ovog testa izbjegavanja iznenadne prepreke vozač mora iznenada skrenuti na lijevi prometni trak, potom se mora što brže vratiti u svoju traku, kako bi izbjegao sudar s nadolazećim vozilom', kaže Dino Silvestro, voditelj testiranja. Test se provodi pri brzini od 90 km/h. Fiat Qubo s ESP sustavom bez problema prolazi test. Nema proklizavanja kao niti odvajanja kotača od tla. Automobil je bez problema moguće usmjeriti u prvobitnu traku.

Odvojio se od ceste i završio u zraku

Drugi je kandidat Citroen Nemo. Kao što smo rekli, bez ESP sustava. Već pri brzini od 80 km/h dogodilo se da su unutarnji  kotači odvojili od ceste i Nemo se našao u zraku te odmah i prevrnuo. ESP je ovdje mogao spriječiti odvajanje kotača od podloge i možebitne ozljede za putnike.

U usporedbi dvaju vozila jasno je vidljivo o kakvim nestabilnostima govorimo. Kod Peugeot Bippera, koji dolazi iz iste kuće kao i Citroen, dakle, PSA grupacije, i također nema ESP sustav, test nije proveden iz sasvim očitih razloga. Jasno je, Bipper bi gotovo sigurno prošao kao i Nemo. ADAC zahtjeva da se svi automobili serijski opremaju ESP sustavom.PSA koncern je ovdje profesionalno i primjereno reagirao, te će sve modele Nemo i Bipper od srpnja 2010. opremiti ESP-om.

ESP sprečava opasne situacije

Za razliku od zračnih jastuka i ostalih elemenata pasivne sigurnosti, ESP može spriječiti opasne situacije, zbog čega se ti pasivni elementi uopće ne moraju aktivirati. Kod kupnje automobila obvezno treba pripaziti da li automobil ima ugrađen ESP sustav.  Ukoliko je ESP dostupan tek uz nadoplatu, treba ga u svakom slučaju naručiti,  bolje nego alu naplatke ili neke komforne detalje.

Pohvalno je što je PSA koncern odmah reagirao te očekujemo i pozivanje svih vlasnika spornih vozila na naknadno ugrađivanje ESP sustava. Uz ispriku, naravno. No ostaje veliki upitnik, pa zar nisu Francuzi već prilikom razvoja i testiranja dotičnog modela, proveli sličan test kako bi spriječili ove šokantne snimke. Od 1997., i notornog prevrtanja A-klase na istom testu, prošlo je previše vremena da bi se stvari prepuštale slučaju.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarenjm terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene