Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Temeljiti redizajn

VIDEO: Ovo je novi i bolji Peugeot 308

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklog je tjedan hrvatskim novinarima predstavljen novi Peugeot 308.

Nije riječ o potpuno novom modelu, već o temeljitom redizajnu kojim je popularni francuski kompakt, dosada prodan u gotovo 900.000 primjeraka, dobio osvježen izgled. 'Novi 308 ima novo lice, u skladu s novim stilom Peugeota, s novim znakom lava naprijed. Dinamičniji je i s više karaktera', ističe Serge Prevot, generalni direktor Peugeota Hrvatska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Hyundai i30 N protiv svih – ultimativna usporedba! Slika nije dostupna Nove tehnologije Ultra štedljivi Peugeot 308 može trošiti ispod 3 litre

Tri karoserijske izvedbe, limuzina, kupe-kabriolet CC i karavanski SW, tako odaju više tehnološke elegancije, dočarane prisustvom LED prednjih svjetala sa usmjerivim svjetlima. Farovi su potpuno novog oblika, a maska je sada u boji titana. Uz klasično zatezanje bora, obnovljeni model krije i tehnološke novosti ispod lima.

'U ovom automobilu imamo i novu tehnologiju. Naglasak je na novom e-HDI motoru, sa stop-start tehnologijom. Ovo je prvi puta da automobil s manualnim mjenjačem u ovoj kategoriji koristi stop-start sustav. S ovom tehnologijom štednja goriva iznosi 15 posto', dodaje Prevot. Riječ je o e-HDi mikro-hibrid tehnologiji, koja na 1,6 HDi FAP motoru sa 112 konja, zadovoljava strogu Euro 5 normu i pruža nevjerojatnu ekonomičnost. Tako potrošnja, prema tvorničkim podacima, iznosi svega 3,7 litara dizela, čime 308 u atmosferu izbacuje manje od 100 grama ugljičnog dioksida po kilometru.

Ekološka prihvatljivost

Nadalje, kupci će moći birati između 4 benzinska motora u rasponu od 98 do 200 konjskih snaga te 4 dizelska, u rasponu od 92 do 163 konja. I ovi su motori optimizirani kako bi objedinili razumni raspon motora jamčeći ekološku prihvatljivost. Tri verzije imaju emisiju štetnih plinova jednaku ili manju od 110 grama po kilometru CO2, od kojih i verzija koja čini središte game, 308 limuzina 1.6 HDi FAP 92, s ručnim mjenjačem.Sva navedena poboljšanja jednostavno su nužna u ovom, najboljem prihvaćenom segmentu.

'Niža srednja klasa je najvažniji segment tržišta na kojem zauzima više od jedne trećine. I u Europi i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj smo prodali gotovo 4.000 automobila u tri godine. Očekujemo, naravno, da tako i nastavimo te da ove godine prodamo više od 1.000 308-ica', kaže Prevot. No hoće li obnovljeni model poskupjeti?

'Cijene su dobre jer su automobili opremljeniji, a zadržavamo iste cijene kao i kod prethodnika, kao i kod dizelaša, stoga je to prilično atraktivno. Na primjer, imamo vrlo zanimljivu i privlačnu verziju imena Element, koja je jeftinija od 100.000 kuna', rekao je na kraju Prevot. Novi će 308 u hrvatskim salonima biti dostupan od sredine svibnja.

Emisiju Automotiv m ožete pogledati nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene