Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski najveći privatni proizvođač automobila Geely, otkupio je od Forda Volvo za 1,8 milijardi dolara.


Dogovor o preuzimanju pao je tijekom jučerašnjeg dana, a to preuzimanje samo je potvrda dolaska kineskih proizvođača automobila na veliku svjetsku scenu. 'Očekivali smo preuzimanje, ali to za Kinu predstavlja i velik izazov, u izlasku na veliku svjetsku pozornicu i unaprjeđenje globalne prodaje. Nas više to zabrinjava', rekao je za Reuters 30-godišnji vozač Wu Xiaoping.

Vezani članci Slika nije dostupna [VOZILI SMO] Volvo XC90 Slika nije dostupna Detroitska 'Velika trojka' objavila solidan rast prodaje auta

Druge pak plaši i mogućnost da bi kineski autoproizvođač mogao znatno utjecati na Volvo i njegov brend. 'Automobili Volvo bi mogli postati jeftiniji i pristupačniji običnom kupcu, no nisam siguran da li bi njihova kvaliteta i dalje ostala ista', smatra 27-godišnji vozač Sun Jian.

Ford se novcem od Kineza misli fokusirati više na domaće brendove, iako je 1999. godine iskeširao 6,5 milijardi dolara za Volvo, a čitav sporazum preuzimanja trebao bi završiti u trećem kvartalu ove godine. Kina je prošle godine prodala čak 46 posto više vozila u odnosu na godinu dana prije, a s po prodaji je pretekla i SAD, sa 13,6 milijuna prodanih vozila. Ipak, njihovi globalni rezultati su slabi, jer im nedostaje i tehnologija i brend, s kojim bi se probili na to iznimno zahtjevno tržište.