Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda produkcije

Japanska katastrofa otežala proizvodnju automobila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su se nadali ranijem početku proizvodnje, japanski proizvođači automobila ipak su morali ponovo odgoditi produkciju u svojim tvornicama.

Toyota tako namjerava pokrenuti proizvodnju idućeg tjedna, no još nije sigurno hoće li se to i dogoditi. Naime, mnogi proizvođači komponenata, koje se ugrađuje u Toyotina vozila, još nisu sigurni mogu li nastaviti s radom. Sprječava ih, prvenstveno, kritično stanje u nuklearki Fukushima. Tako je Toyota primorana odgoditi lansiranje svojeg novog hibrida u Japanu, Prius Wagona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEST Vitara je najbolji benzinski SUV? Slika nije dostupna Koji je vaš izbor? Top 10 modela automobila iz Ženeve na listi želja Hrvata

Nissan i Honda su pokrenuli proizvodnju u nekoliko tvornica, no više njih još uvijek je zatvoreno. Honda tako već kalkulira s mogućim kašnjenjima pojedinih modela automobila i motocikala, za europske kupce.

Nadalje, Nissan je najavio kako će vršiti kontrolu razine radioaktivnosti u svojim vozilima, proizvedenima u Japanu. Kontrole će se nastaviti sve dok ne bude sigurno da su u potpunosti otklonjeni svi rizici moguće kontaminacije.

>> Vozila Toyota sigurna su za vožnju

A posljedice potresa osjećaju i europske tvornice. Opel je tako bio primoran ukinuti dvije radne smjene u Eisenachu i Zaragozi, zbog nedostatka elektroničkih komponenata iz Japana. U tim se tvornicama proizvode modeli Corsa i Meriva.
I grupacija PSA Peugeot Citroen, objavila je kako se suočava s problemima oko produkcije dizelskih motora koji koriste japanske dijelove.

Emisiju Automotiv gledajte u jutarnjem terminu, u nedjelju na programu Nove TV.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene