Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Audi je Audi, ali ipak...

Audi Q5: Tržište će pokazati je li ipak malo preskup

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Q5 je od starijeg i većeg brata naslijedio zaobljene linije, ali djeluje znatno dinamičnije. Ima najnižu siluetu u klasi i to mu daje jednu sportsku notu. U svakom je detalju vidljiv tipičan rukopis Audija što će se fanovima ove marke sigurno svidjeti, a, nema sumnje, i većini neutralnih promatrača.

Unutrašnjost je vrlo dobro iskorištena. Kabina je neobično prostrana u odnosu na vanjske gabarite pa je osjećaj iskorištenosti prostora bolji nego kod puno većih crossovera.

Rješenja komandne ploče, prednje armature i središnjeg grebena su standardno dobra, na kakva nas je Audi već navikao. Nema zbunjujućih prekidača pa se već nakon kratkog vremena osjećate udomaćeno na vozačkoj poziciji. Kompletan utisak koji ostavlja interijer je vrlo pozitivan, a kvaliteta završne obrade i ugrađenih materijala odmah daje do znanja zašto morate izdvojiti priličnu sumu za svaki Q5…

Motor koji pokreće naš testni Audi je najslabiji u ponudi ali ni po čemu nije razočaranje. Dvolitarski common-rail dizelaš razvija 170 konja i vrlo dobrih 350 Nm okretnog momenta. Dovoljno za ubrzanje do sto ispod 10 sekundi i preko 200 km/h krajnje brzine. Ako uzmemo u obzir težinu od preko 1800 kilograma, to su vrhunske performanse.

U vožnji se Q5 ponaša više kao automobil srednje klase nego kao SUV. Vrlo je neutralan, što je zasluga odličnog, tvrđe podešenog ovjesa te standardnog quattro pogona. Ako se malo zaigrate, ESP će vas laganim zahvatom vratiti na pravu putanju i upozoriti gdje su limiti. Stalni pogon na sve kotače, bez blokada i reduktora, daje mu i solidne terenske mogućnosti.

Na kraju smo došli do jedine stvari kod Q5 koja nam se ne sviđa, a to je cijena. Čak 503 tisuće kuna valja izdvojiti za ovaj model, odnosno 174 tisuće kuna više od osnovnog 2.0 TDI modela. Zaista previše, no Audi je Audi - dakle, nije Volkswagen, i susjedov Tiguan pored njega mora izgledati tek obično.

To je cijela filozofija cijene, a tržište će pokazati je li preskup. Mi se kladimo kako cijena uopće neće predstavljati problem.

Više o automobilima gledajte u emisiji Automotiv koja se na Novoj TV emitira nedjeljom u jutarnjem terminu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene