Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević i potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič u Londonu pokušavaju saznati kako spriječiti navijačko divljanje. No, u Hrvatskoj je već dvije godine na snazi zakon donesen po uzoru na engleski. U čemu je problem i zašto se ne provodi?


No, valja naglasiti, situacija u Engleskoj 80-ih bila je bitno drugačija nego danas u Hrvatskoj.

Vezani članci Jedan od huligana pretučenih na stadionu u Beogradu (Foto: AFP) "Opasnost od bijega": Šestorici Splićana produžen pritvor zbog tučnjave na Partizanovu stadionu u Beogradu Zastrašujuće scene nakon tučnjave navijača u Beogradu (Foto: AFP) Prijeti im do 12 godina zatvora: Hrvati osumnjičeni za izazivanje nereda na utakmici Crvene zvezde i Partizana izlaze pred suca

'Tamo je bilo na desetine, možda i na stotine tisuća navijača, ovdje imamo dvije i pol skupine navijača,' tvrdi psiholog Furio Radin.

Nakon tragedije na Heiselu i 39 poginulih, svi engleski klubovi bili su izbačeni iz europskih natjecanja na 5 godina.

Glavne smjernice novog zakona bile su:
- oduzimanje putovnica
- umjesto prekršajnih, kaznene prijave
- dugogodišnje kazne zatvora
- cirkulirajuće kamere za nadgledanje navijača
- veće ovlasti policije na dan utakmice
- sva mjesta sjedeća
- odvajanje protivničkih navijačkih skupina

Alkohol, jedan od glavnih krivaca za agresivnost mladića,- u Engleskoj maloljetna osoba teško može dobiti. Za većinu nasilnih 15-godišnjaka u Hrvatskoj oblokavnje prije odlaska na utakmicu je ritual...

>> VIDEO: Huligani su još jednom osramotili Hrvatsku

>> Pragom bjesnili neredi, privedeno 300 BBB-a

Mnogi smatraju da nije problem zakon, nego njegovo provođenje.

'Uopće ne treba novi zakon ovdje u Hrvatskoj. Samo ga treba početi primjenjivati,' izjavio je Furio Radin.

No, i sve savjete engleskih zakonodavaca treba uzeti sa zadrškom. Njihovi navijači još uvijek često iskaljuju bijes koji moraju kod kuće suspregnuti, upravo na gostovanjima u Europi, poput onog Dinamovog u Pragu, kada su Bad Blue Boysi svojim divljanjem nanijeli veliku štetu klubu kojeg tvrde da vole.