Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Huligani su još jednom osramotili Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Divljanje navijača sve je češće izvan stadiona nego na njemu. Scenarij je i ovaj put bio poznat: u jednom hotelu Dinamovi navijači navodno nisu htjeli platiti račun, nakon čega su počeli problemi.

Došla je policija i tada je problem jedne grupe Boysa postao problem njih 300-tinjak koji su se prdružili iz obližnjeg parka. Krenula je dobro poznata predstava, verbalno prepucavanje, bacanje boca i kamenja na policiju.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Slika nije dostupna POZVAO NA OSUDU Božinović komentirao sukob navijača u Zagrebu: "To su huligani, niti su Torcida, niti BBB"

U neredima je ozlijeđeno 8 policajaca, od toga četvero teže. Kako doznajemo pritvoreno je 298 navijača, dok će se trojici od njih suditi za nerede. Saznali smo i da je jedan Rus, za kojeg se ne zna kako se našao tamo, teže ozlijeđen i liječnici se bore za njegov život. 

>> Ivanković žali zbog propuštene pobjede, Bandić zbog nereda

>> Izgon iz Češke za Boyse koji su divljali po Pragu

>> Pragom bjesnili neredi, privedeno 300 BBB-a

'Nisu htjeli platiti i otišli su. Bili su glasni i razbili su staklo i prozor te napali mog kolegu. Nastradali su i susjedni restorani i trgovine', rekla je Mirka, konobarica u hotelu Crna lisica.

Divljanjima Dinamovih navijača svjedočili su i mnogobrojni Hrvati zaposleni u susjednoj ulici.

'Čini mi se kako je bilo dosta uhićenih', rekao je jedan naš 'gastarbajter' iz Senja, dok Zagrepčanin ima opravdanjen za sugrađane: 'Mislim da su im možda htjeli naplatiti jednu pivu tru puta, možda je tu puklo'.

Najtiražnije češke novine Dnes na naslovnici donose šokiranost uzdignutim desnicama zagrebačkih navijača. Fotografije i snimke ozlijeđenih policajaca i navijača obišle su cijeli svijet. Miran i turistički grad na dva dana je zadesila nevolja zvana BBB koja je Hrvatima ponovno vratila crvenilo u lice.

'Žalosni smo i tužni što danas umjesto o sportskim uspjesima našeg kluba razgovaramo o jednom vandalskom nasilju koje se dogodilo u jednom mirnom gradu. Tužni smo jer je to jedna ružna slika koju su navijači poslali u Europu i svijet. Ovo je žuti, a možda i crveni karton koji UEFA rigorozno sankcionira', rekao je Damir Vrbanović, član komisije za natjecanje u UEFA-i.

Praško ratno polje samo je jedna od brojnih krvavih mrlja na navijačkom dresu BBB-a. Lanjske snimke iz malenog austrijskog mjesta Kapfenberg identične su praškima. Krvavih glava u prošlosti je bilo i u Auxeru, Milanu, Ljubljani, Čitluku... 

>> Policija RH će pomoći i identifikaciji huligana iz Kapfenberga

'Mislim da su to huligani koji nisu uopće zavrijedili da idu na utakmice', misli jedan građanin Zagreba.

Novo navijačko nasilje BBB-a ima dublju pozadinu: 'U ovom slučaju prije svega sukob s upravom kluba, dakle Zdravkom Mamićem i taj otpor navijača koji imaju osjećaj da su potpuno ignorirani, da nemaju nikakav utjecaj na politiku kluba. Tu je i prevladavanje huliganske jezgre unutar same grupacije BBB', misli Hrvoje Prnjak, publicist i novinar.

Hrvatske navijače po završetku Eura u Austriji i Švicarskoj UEFA je proglasila jednima od najboljih. Sad to zvuči samo kao tračak svjetla u moru navijačkog crnila.

Malta je pokazala da ni utakmice reprezentacije nisu lišene kolca, lanca i boksera koji završavaju u glavama protivničkog navijača ili policajca, a Livorno nas je podsjetio kako nepoznanica nisu ni rasistički i nacistički incidenti. Pompozno najavljen zakon o navijačima očito ima rupa. 

>> Hrvatski navijači stvorili kukasti križ tijelima

'Jednom krutom zabranom odlaska na stadion nije se ukinulo i samo nasilje. Niti će se moći ukinuti na taj način. Naglasak bi trebao biti na prevenciji, a ne na krutoj represiji', napominje Prnjak.

Svu raskoš navijačkog divljaštva HNS je u posljednjih 10-ak godina stajao oko 10 milijuna kuna. Koliko su 'loši plavi dečki' stajali svetinju za koju navijaju, teško je i pobrojati. Štetu razbijenom Pragu ne mogu pak nadoknaditi ni crveni Bandićevi obrazi u pismu isprike češkome kolegi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene