Redatelj Jose Padilha otkrio je za Dnevnik.hr zašto se odlučio za snimanje nastavka filma o brutalnom policijskom specijalcu.


Film 'Elite Squad' brazilskog redatelja Josea Padilhe podigao je puno prašine kad se pojavio 2007. godine. Zamjerio se tada policiji Rio de Janeira, jer je ogoljeno prikazao brutalnost koja vlada unutar specijalne jedinice naziva BOPA, kao što je plastično dočarao korupciju u svakom atomu policijskog sustava brazilskog megapolisa.

Vezani članci Slika nije dostupna Irma ne stiže sama: Za njom dolazi i uragan Jose, koji sve više jača Slika nije dostupna Hrvatski i bosanski filmovi trijumfirali na Berlinaleu!

Optužbe da Padilha glorificira nasilje su išle toliko daleko da je njegov film jedan brazilski novinar tada proglasio fašističkim. No pored toga Padilhin film je hvalospjevima dočekan svuda u svijetu gdje se pojavio u distribuciji i postigao kultni status kakav ima 'Grad bogova' redatelja Fernanda Meirellesa i Katie Lund.

Tri godine nakon 'Elite Squada', Padilha se odlučio na iznimno hrabar potez kad je u pitanju nezavisna kinematografija. Snimio je nastavak 'Elite Squad 2'. Ljubitelji indie produkcije nisu skloni sequelima poput konzumenata visokobudžetnih holivudskih blockbuster saga, tako da je i na Sundanceu među publikom uoči premijere u Egiptian Theateru postojala skepsa. Jer teško je držati korak s nečim što je u kratkom roku postalo klasik, a kamo li takav film nadmašiti nastavkom.

Razlog za skepsu je bio opravdan i po pitanju Padilhinog statusa na Sundanceu ove godine zbog toga što je član žirija za Natjecateljski program u kategoriji svetskih dokumentarnih filmova.

Nakon projekcije svi koji su glasno aplaudirali redatelju i njegovoj filmskoj ekipi bili su svjesni da je Padilha iznjedrio još jedan klasik kojim je otišao još dalje. Ako se s 'Elite Squadom' zamjerio policiji Rio de Janeira, s 'Elite Squad 2' je to učinio kompletnoj (korumpiranoj) političkoj strukturi. Njegov glavni filmski lik kapetan Nascimento morao se prilagoditi novim neprijateljima iznutra koji su se u filmu pokazali puno opasnijim od uličnih dilera iz favela i čiji plan je stvaranje prikrivene policijske države.

Bilo je zanimljivo promatrati reakcije američke publike na neke momente u filmu koji su bliski svima kad je u pitanje prekoračenje tanke linije između demokracije i prikrivene diktature. Odnosno kada odlično uigrani policijski tim u potpunosti očisti grad od vođa kriminalnih skupina i kad se policija koja je ostala bez glavnog prihoda od reketa nametne kao novi glavni organizator kriminala.

Padilha je još jednom majstorski proveo svoje likove kroz turbulentnu priču koja nakon projekcije tjera na razmišljanje. Što se tiče filmske politike sequela, kao redatelj je na najboljem putu da postane brazilski Coppola.

Koliko su teme koje Padilha obrađuje teške i tmurne, toliko je on u stvarnosti vedar karakter sklon humoru. Fotografiranje s njim i filmskom ekipom bilo je organizirano ekskluzivno za vašeg reportera uoči samo premijere filma u filmskom salonu koje se nalazi nekoliko katova iznad Egyptian Theatera, što je bio i povoljni trenutak za postavljanje nekoliko pitanja.

Zašto ste se odlučili na snimanje nastavka?

Jose Padilha: Svi to rade! Ovog puta sam se odlučio za mjuzikl! (smijeh). Šalim se naravno. Kapetan Nascimento je izuzetno inspirativan lik. Kad je 'Elite Squad' bio gotov nisam se mogao osloboditi misli da nisam njegovu priču ispričao do kraja.

Što konkretno?

Jose Padilha: Najviše njegov porodični život u srazu s njegovim zanimanjem. Iako se u prvom dijelu razveo od žene, njihovo dijete je ostalo kao snažna poveznica i u životu nakon braka. Za daljnji razvoj Nescimenteovog  profesionalnog života sam ga morao unaprijediti. Jeste li pogledali film?

Čim vas fotografiram.

Jose Padilha: Onda vam više ništa neću odati. Film je nešto što se ne bi trebalo previše objašnjavati. Važna je priča, zar ne? Odakle ste?

Iz Hrvatske.

Jose Padilha: O, veliki ste put prevalili, veći od mene (smijeh)!

>> Glamurozne Demi Moore, Ellen Barkin i Kate Bosworth