Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bono Vox ‘spržio’ je pedeset godina na ovoj planeti. Postigao je puno, a ono po čemu ga svi znaju je njegov status polu božanske rock zvijezde. No ne misli samo ostati na tome. Njegovi sljedeći poslovi su: spašavanje Afrike, iskorjenjivanje bijede i AIDS-a (mjesto predsjednika planete još ne postoji, ali se čini da je on najbolje kandidat za njega).


Obzirom da mu je rođendan proći ćemo kroz neke znane i neznane podatke koji se u ovakvim situacija obično prožvakavaju po tisućiti put. Ovaj Irac Pravog imena Paul David Hewson zajedno se s Adamom Claytonom, zatim izvjesnim Richardom Evansom i njegovim bratom Davidom Evansom (koji je kasnije promijenio ime u Edge) javio na novinski oglas u kojem su se tražili članovi za novi rock bend. Njih četvorica su pristupila audiciji, a odmah potom su zaključili kako ne žele izvoditi obrade rock standarda, već biti bend s autorskim materijalom.

Nazvali su se U2, ali je prije donošenja odluke Richard Evans odlučio napustiti ih kako bi se pridružio bendu The Virgin Prunes za koji je procijenio da ima puno blistaviju budućnost. Ostatak priče ušao je u povijest rocka, kao i Richard Evans koji se našao na listi onih koji se mogu pohvaliti najpromašenijom životnom odlukom. Na sreću ima bogatog brata.

Paul David Hewson na umjetničkom imenu može zahvaliti svojem prijatelju iz mladosti Gavinu Fridayu koji ga je prvi prozvao Bonom. Paul je bio jako zadovoljan imenom, no nije mu se sviđalo prezime, pa je odlučio doći do prezimena na osnovu latinske izreke ‘bona vox’, koja znači ‘dobar glas’. Nakon transformacije, sve što je trebao učiniti nakon toga bilo je da se ‘dobar glas’ daaaleko čuje.

Trauma koja je obilježila njegov život bila je smrt majke, koja se kad je imao četrnaest godina srušila na djedovom pogrebu i kasnije umrla uslijed bolovanja od cerebralnog aneurizma. Bol od tog gubitka ga je doživotno obilježila i evidentna je u velikom broju pjesma U2-a, uključujući I ‘I Will Follow’ koju grupa izvodi na svakoj turneji, i koja je time postala najizvođenije pjesma.

Bono je u svojoj karijeri skupio 22 Grammyja, 2005. godine je zajedno s grupom U2 ušao u Rock and Roll Hall Of Fame, a tri godine kasnije Rolling Stone magazin proglasio ga je jednim od najvećih pjevača svih vremena.

Bono se tijekom proteklih desetljeća nije zadovoljio s globalnom dominacijom nad svim živućim frontmenima kao najistureniji čovjek jednog od najvećih bendova svih vremena, već je poput Boba Geldofa prije njega odlučio staviti Afriku na svoju listu stvari koje treba spasiti.

Trenutno je fokusiran na rješavanje problema siromaštva Crnog kontinenta, kao i borbi protiv AIDS-a. Pokrenuo je veliki broj akcija kako bi pridonio tome. Jednom prilkom je izjavio: ‘Rock zvijezde uvijek žele učiniti samo dvije stvari. Žele se zabaviti i promijeniti svijet. Ako možeš oboje raditi u isto vrijeme, to je OK.’

Bono je osvoji brojne nagrade za humanitarni rad, bio je nominiran za Nobelovu nagradu za mir 2003. godine, a postao je vitez britanske kraljice 2007.

Zahvaljujući humanitarnim naporima, Bono danas češe ramena sa svjetskim liderima, govori na svjetskim ekonomskim forumima i adresira političarima i ekonomistima platforme ‘teške kategorije’ poput projekta ‘Davos’. Dakle danas pjevač ‘dobrog glasa’ govori liderima svijeta kako biti dobar i spasiti svijet.

Kako je Bog rocka proslavio pola stoljeća svog bivstva? Sudeći po pisanjima irskog tiska imao je intimnu večeru s obitelji i bliskim prijateljima u New Yorku.

Sretan rođendan Bono!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju