Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glazbeni spektakl 'Mir bez granica' jedan je od najvećih sigurnosnih izazova u povijesti Kube.


Gotovo pola milijuna ljudi očekuje se na koncertu u središtu Havane, glavnog kubanskog grada, gdje već danima traje opsadno stanje. Na Trgu revolucije, gdje je Fidel Castro držao višesatne govore, ali i Papa Ivan Pavao II. imao povijesnu misu, nastupit će 15 najpoznatijih latinoameričkih glazbenika. Koncert će se održati u nedjelju navečer, odnosno, po našem vremenu, u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Vezani članci Krunoslav Capak - 2 Capak o odazivu na cijepljenje: "Očekivali smo zdrav razum" Royal Blood Jedan od najpopularnijih britanskih rock sastava novije generacije stiže na INmusic festival sljedeće godine

Kuba još nikada nije doživjela open-air spektakl ovakvih razmjera, a događaj je uzburkao duhove, kako na Kubi, tako i izvan nje. Naime, prema tvrdnjama kolumbijskog pjevača Juanesa, koji je idejni pokretač festivala, na njegovu su adresu stigle prijetnje smrću i to sa Floride, iz redova kubanskih emigranata. S druge strane, koncert kojim se promiče mir, pismom je podržalo 20 najpoznatijih kubanskih disidenata, koji se od 2003. nalaze u zatvoru u Havani.

Prigovori koji dolaze od kubanske zajednice u SAD-u kažu da je Juanesov projekt izravno podržavanje komunističkog režima, no pjevač tvrdi da će spektaklom prevladavati isključivo 'poruke mira koje su bitne za cijelu regiju'.

BBC navodi da će na koncertu na Trgu revolucije nastupiti neki od najvećih imena latino glazbe, za koje Kubanci donedavno nisu mogli niti sanjati da će vidjeti uživo.