Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći hit Ice-T-jevog benda Body Count već se preko 15 godina ne može naći u legalnoj prodaji.


Država koja se diči svojim čuvenim Prvim amandmanom, zakonskim propisom kojim se u SAD-u svima jamči sloboda govora, na isteku 20. stoljeća uspjela je političkim pritiscima (ali ne i službenom zabranom), iz etera zauvijek izbrisati pjesmu 'Cop Killer'. Udarna pjesma s prvog albuma grupe Body Count iz 1992. godine izazvala je kontroverzije i osudu političara, ali je oduševila otpora željne fanove Ice-T-ja i njegovoj hard core grupi osigurala mjesto u povijesti. Danas se ni na jednoj reizdanoj kopiji vrhunskog albuma 'Body Count' ne nalazi 'Cop Killer', a singl se ne može kupiti ni u legalnoj internetskoj prodaji.

Vezani članci Coco T i kćerkica Chanel (Foto: Profimedia) - 6 Kakav duo! Bujna starleta svoju curicu oblači u vlastite kombinacije, rezultat je urnebesan Slika nije dostupna COCO AUSTIN 'Postala sam premršava za svoj ukus'

Zašto je Ice-T-jev hit bio toliki trn u oku političarima, pa i samom Georgeu Bushu starijem, koji se te '92. negativno očitovao o pjesmi tijekom svoje druge predsjedničke kampanje? 'Ubojica policajaca' bila je protestna pjesma, izravna i ogorčena reakcija na zloglasnu policijsku intervenciju u Los Angelesu u ožujku 1991. godine, tijekom koje je brutalno premlaćen crnoputi tada 26-godišnji Rodney King, koji je bio zaustavljen zbog brze vožnje. Videosnimka skandala je zgrozila svijet, a nakon oslobađajuće presude za četvero policajaca, u losanđeleskom predjelu South Central (otkud potječe i sam Ice-T) izbili su trodnevni neredi, koje su uspjele ugušiti tek trupe američke vojske.

Ice-T je bio samo jedan od ogorčenih crnoputih američkih umjetnika, otprije poznat po oštrim kritikama u rimama upućenima vlastodršcima. U 'Cop Killeru' glavnu ulogu ima mladić koji, frustriran policijskom brutalnošću i nepravdom, želi uzeti stvari u svoje ruke i osvetiti se pripadnicima zakona. U stihovima se bez okolišanja spominju imena poput premlaćenog Rodneya Kinga, ali i Daryla Gatesa, šefa policije u Los Angelesu, koji nije uspio spriječiti nerede u South Centralu, zbog čega je na kraju i smijenjen. Gates je i prije nereda stekao lošu reputaciju među manjinskim populacijama u L.A.-ju, ponajprije zahvaljujući izjavama tipa 'crnci umiru brže od davljenja, jer se njihove arterije ne otvaraju brzo kao kod normalnih ljudi' ili 'narkomane treba izvesti na otvoreni prostor i upucati'.

Ice-T je 'Cop Killera' napisao još 1990., no tek je izmijenjena snimljena verzija na prvijencu Body Counta podigla prašinu. Udruga zvana Ujedinjene pravne snage Teksasa (CLEAT) prva je zatražila od diskografskog diva Time-Warnera da povuće sve primjerke albuma s tržišta i objavi album bez sporne pjesme. CLEAT je zatim zatražio i oštru reakciju policijske administracije. I nije se trebalo previše čekati na odgovor. Album 'Body Count' prvi je put uklonjen s polica u dućanu u gradu Greensboro u Sjevernoj Karolini, nakon što su lokalni policajci vlasniku tvrtke priopćili da se, ukoliko se ne riješi svih primjeraka albuma, neće odazvati na njegove eventualne pozive na broj 911. Takvi i slični slučajevi postajali su u sljedećim mjesecima sve učestaliji.

Eskaliralo je prijetnjama smrću upućenima direktorima Time-Warnera, čiji su dioničari također vršili pritisak na kompaniju da 'riješe situaciju'. Čelnici kompanije u početku su stajali iza svojeg izvođača, izdavši priopćenje u kojemu su branili slobodu govora svojih glazbenika, citirajući Prvi amandman. No, kriza je riješena vrlo brzo nakon toga. Ice-T i Body Count raskinuli su ugovor s Time-Warnerom, a kompanija je potom povukla sve albume iz trgovina i objavila novu verziju u kojoj je 'Cop Killera' zamijenila starija Ice-T-jeva pjesma iz solo karijere 'Freedom of Speech', koju su također neki krugovi nazvali 'legalno upitnom'.

Ice-T je slučaj detaljno opisao u svojoj knjizi 'The Ice Opinion: Who Gives a Fuck?', gdje je zaključio: 'U to vrijeme diskograf je govorio da sam ja osobno odlučio reizdati album bez 'Cop Killera', no prava istina je da je se taj slučaj toliko razmahao da je Body Countu i Time-Warneru počeo jako zagorčavati život i poslovanje. Koliko god je naš izdavač bio na našoj strani i protiv bilo kakve cenzure, bilo je neminovno da sve završi onako kako se završilo. Ako ništa drugo, naučio sam važnu životnu lekciju - nikad ne možeš biti siguran dokle god ovisiš o novcu velikih kompanija.'

Post festum:

* Pjesma 'Cop Killer' označavala je kulminaciju koncerata Body Counta sve do njihovog razlaza. Tako je bilo i na nastupu grupe u zagrebačkom Domu sportova 1997. godine, gdje je njihov najveći hit ostavljen za bis.

* Album 'Body Count', odnosno njegovo prvo, originalno izdanje koje uključuje pjesmu 'Cop Killer', danas na crnom tržištu vrijedi i do nekoliko stotina dolara.

* Grupa Body Count je '98. prestala s radom, a vratila se tek 2006. s četvrtim albumom 'Murder 4 Hire', nakon čega je Ice-T opet raspustio bend. U rujnu 2009. grupa je održala 15-minutni koncert u čast 15. rođendana kompanije Vans. Ice-T je tom prilikom, prije izvođenja 'Cop Killera', s pozornice povikao: 'Svi ustanite, slijedi himna Los Angelesa!'.

* Ice-T je sasvim sigurno razočarao dobar dio svojih obožavatelja kada je, nakon svega što je doživio, prihvatio ulogu policijskog inspektora Odafina Tutuole u seriji 'Zakon i red'.

* Daryl Gates, kontroverzni šef policije u Los Angelesu (LAPD) je nakon otkaza zbog nereda u L.A.-ju, postao savjetnik proizvođačima kompjutorske igrice 'Police Quest' u kojem njegov lik ima ulogu šefa policije. Kratko vrijeme je imao i vlastiti televizijski talk-show, kao i privatnu istraživačku tvrtku. Trenutačno je predsjednik kompanije Global E-Point, koja se bavi proizvodnjom sigurnosnih sistema.

* Rodney King, crnoputi mladić kojega su brutalno prebili policajci, što je bila ishodišna točka svih ostalih događaja, dobio je 3,8 milijuna odštete od države, čime je pokrenuo vlastitu hip-hop glazbenu kuću Straight Alta-Pazz Recordings. Od 1993. godine imao je problema s alkoholom, te je nekoliko puta uhićen zbog prometnih prekršaja, obiteljskog nasilja (autom udario suprugu; proveo u zatvoru tri mjeseca), a više puta se prijavljivao i u rehabilitacijske klinike. Godine 2007. upucan je na ulicama Los Angelesa, kada su dva lopova htjela ukrasti njegov bicikl. Iste je godine prošao kroz crveno te bježao policijskom automobilu, na kraju se zabivši u zid. Prošle se godine prijavio u kliniku za odvikavanje od ovisnosti u Pasadeni, gdje je postao jedan od protagonista reality showa 'Celebrity Rehab with Dr. Drew', a nakon toga se pojavio i u TV projektu 'Sober House', emisiji koja je pratila hoće li uspjeti ostati trijezan. Zasad posljednji javni angažman imao je ove godine u Chester Cityju, gdje je sudjelovao u boks mečevima za celebrityje. Borio se protiv policajca Simona Aouada i pobijedio.