Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas postoji ime za strah od gotovo bilo čega, kao i od ničega (Nihilophobia).


Ni iracionalni strahovi nisu što su bili, nekoć je strah od pauka bilo za promatranje kod psihijatra i liječenje tablom Xanaxa, danas je paukofobija (ok, znamo da se kaže Archanophobie) smiješna, a kako i ne bi bila kad postoji cijela novokomponirana paleta fobija.

Vezani članci Slika nije dostupna Nikud bez navlaki za wc školjku! Slika nije dostupna E to se zove paničan strah od vode!

Pa tako oni koji prate trendove i pužu za svime što je 'in' neka odaberu jedan od ponuđenih strahova i počnu drhtati.

1. Abcellophobia - strah od napuštanja zahodske kabine

Suvremeni abcelofobi obično smatraju da simptomi počinju kada, već u odjeljku, čuju kako ulazi njihov nadređeni. 'Golema želja za anonimnošću', kako je sročio jedan od pacijenata, tjera ih da ostanu u kabini onoliko dugo koliko je potrebno da se put raščisti. Mnoge unutra zadržava strah da će morati otvoreno preuzeti krivnju za ogavni smrad. Ako su dovoljno sretni da izbjegnu zahod te nadređenog sretnu ispred kabina, neki imaju potrebu beskonačno ćaskati s njim prije nego će izreći rečenicu koja može naškoditi njihovoj karijeri: 'Radije bih pričekao deset minuta prije ulaska'.

2. Aquadormophobia - strah od slinjenja dok spavate u vlaku

Istinski okrutan aspekt akvadormofobije potječe od činjenice da se ona ne može spriječiti. Točno u trenutku kad bi njihov strah trebao početi djelovati, bolesnici zaspu. Rezultati nedavnog pokušaja primjene bedževa 'Probudi me na mojoj stanici', koji su u nedavnom pilot-programu vizionarske željezničke kompanije bili dostupni putnicima sklonim spavanju, ohrabrili su planove da se u sljedećem valu izdaju inačice na kojima će pisati 'Molim vas da me probudite ako hrčem' ili čak 'Molim vas da me udarite ako slinim'.

3. Cuntumaphobia - strah od slaganja s desničarskim kolumnistima

Kontumafobija je poznata kao povremeni strah od kojeg pate oni koji sami ne kupuju desničarske novine, ali poznaju ljude koji ih kupuju. Kao posljedica toga, s vremena na vrijeme nalijeću na njih, a nesreća se događa u malim, ali žestokim porcijama. Fobija je, naravno, mnogo prisutnija među onima koji redovito dolaze u kontakt s desničarskim tiskom, primjerice, kod poznatih ljudi, pripadnika medija, beskućnika koji su se prebacili na njih iz izolacijskih razloga...

4. Exiturrophobia - strah da vam je pimpek premali

Evo nešto za moderne dečke koji uglavnom vole bildati po teretanama i voziti nabrijane automobile, kako bi, kaže većina djevojaka, kompenzirali upravo problem s malim pimpekom. No, uglavnom je svaki muškarac na planeti u određenom trenutku bolovao od eksiturofobije, a kako definicija sugerira, to je isključivo muški poremećaj za koji postoji samo jedan lijek: seks. Za većinu eksiturobofa on je dovoljan, jer dokazuje da je njihova alatka ne samo u dobrom radnom stanju, već, zapravo, niti ne obavlja posao tako loše.

5. Idemophobia - strah od pojavljivanja u istoj odjeći

Napokon nešto za wannabe jetsetterice - zamislite da vam se dogodi da ste u istoj haljini kao još neka djevojka/žena, nema goreg, jel tako? Naime, kažu kako je to gotovo posve ženski strah. Također je uobičajeniji što se više uspinjete na društvenoj ljestvici. To je također često i strah poznatih osoba, otkad su se časopisi o slavnima počeli baviti označavanjem poznatih osoba i njihove odjeće.

6. Indensophobia - strah da vam je zapelo nešto među zubima

Upravo ste na vrlo otmjenom primanju u puloveru i vesti od istog materijala i iste boje s biserima oko vrata. Pokušali ste se nasmiješiti prema vinskoj čaši kako biste vidjeli svoj odraz. Pokušali ste domahivati svojem partneru i pokazivati mu brzi, pretjerano rašireni osmijeh, ali on je samo pomislio kako ste samo: a)pohotni, b)pijani ili c) oboje. I tako krećete hrabro i gurnete prst u usta. Nema više kineskog kupusa koji trune ondje, zaostao od jela. Izliječeni ste. Trenutak kada provjerite izliječeni ste, terapeutima je to poznato kao 'princip Roda Stewarta': Dok shvatite što imate, više to nemate.

7. Maginvalophobia - strah da vas ne posjeti saborski zastupnik u bolnici

Što bi na ovo rekli svi naši saborski zastupnici koji tako vole kamere kad posjećuju nekoga bolesnog? A taj se možda popiškio od straha, a ne da je sretan što vidi njegovo/njezino lice?! Srećom, maginvalofobi su zapanjujući i vrlo rijetki. Manje strahuju od pomisli da budu upleteni u gadnu nesreću s vlakom nego da ih kasnije posjeti nasmiješeni saborski zastupnik u bolnici.

8. Malolidophobia - strah da smrdite ali vam nitko nije rekao

Ako imate ovaj strah teško da ćete ikada biti izliječeni, uglavnom zbog toga jer: a) nikada nećete biti spremni priznati nekome da ga imate i b) ako ikad priznate, onda ne biste povjerovali drugima kad vam kažu da problem ne postoji. Simptomi uključuju povremeno njuškanje vlastitih pazuha, sposobnost pražnjenja autobusa u sekundi i režim pranja koji bi posramio i Lady Macbeth (u petom činu izdajničko ubojstvo kralja Duncana od strane Lady uzima svoj danak i ona počne opsesivno prati ruke kako bi olakšala savjest).

9. Ventignophobia - strah da ste glasno prdnuli dok ste slušali muziku sa slušalicama na ušima

Vam se ikada dogodilo? U tramvaju recimo? A baš ste mislili da je bio 'tihomir', ili možda ipak nije... Simptomi uključuju paranoju zbog učestalih potajnih pogleda suputnika i neobjašnjiv osjećaj krivice. Psiholozi imaju izreku: 'Svim sredstvima izliječi ventignofoba, ali prvo otvori prozor'.

10. Viatorphobia - strah od turista

Evo jedan za naše Dalmatince - koliko ih žele, jer od njih žive, toliko ih mrze 'jer nisu njihovi'. Osim toga, nikada ne vodi viatorfoba na modnu reviju - prazno zujanje i klikanje fotoaparata podsjećaju viatorfoba na njegov strah. Trenutačno se vraćaju u neki užurbani grad ili mjesto (recimo, u Hrvatskoj u vrijeme ljetnih praznika) kada netko radi fotografiranja iznenada zastaje ispred njih. Također, ne mogu razumjeti kako ljudi mogu hodati tako sporo.