Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski nalazi se u ekstradicijskom pritvoru', objavio je glasnogovornik ministarstva pravosuđa.


'Potvrđujem da je Polanski uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju su 2005. izdale američke vlasti, a u svezi s uhidbenim nalogom iz 1978.godine, rekao je glasnogovornik.

Vezani članci Slika nije dostupna Roman Polanski izlazi na slobodu! Slika nije dostupna Roman Polanski vjeruje kako su Poljaci uz njega

Uhićen je po ulasku na švicarski teritorij, rekao je još glasnogovornik koji nije htio iznijeti potankosti o uhićenju i o mjestu pritvora. Švicarske vlasti 'moraju sada provjeriti može li se Polanskog izručiti', istaknuo je. Provjera može potrajati nekoliko dana.

>> Roman Polanski uhićen u Švicarskoj

Francuski ministar kulture i informiranja Frederic Mitterrand rekao je u nedjelju da je zaprepašten zbog uhićenja Polanskog, podsjećajući da je on francuski državljanin.

Ministar je 'upravo sa zaprepaštenjem primio vijest o postupku pokrenutom protiv Romana Polanskog, filmskog redatelja s međunarodnim ugledom i francuskog državljanina koji je trenutačno u pritvoru u Švicarskoj', ističe ministarstvo u priopćenju.

Mitterrand dodaje da je razgovarao s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem koji pomno prati to pitanje i izražavamo želju za brzo rješenje nastale situacije.

Redatelj poljskog podrijetla koji je djetinjstvo proveo u getu u Krakovu, stekao je francusko državljanstvo 1976. godine. Njegovu trudnu ženu Sharon Tate okrutno je ubio serijski ubojica Charles Manson 1969. godine.

Podsjećamo kako je Polanski doputovao u Švicarsku kako bi sudjelovao u ciriškom filmskom festivalu. Američke vlasti su 1977. pokrenule sudski postupak protiv Polanskog zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom.