Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Filmsa jesen nekad nosi i razočarenja, ovog puta to je pseudodokumentarac Neilla Blomkampa 'District 9' i 'Lopovi' Mimi Ledera u kojem rade Šerbedžija po tko zna koji put glumi ruskog mafijaša.


Kino: DISTRIKT 9 - Ocjena: 5/10

'District 9' Režija: Neill Blomkamp, Uloge: Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Vanessa Haywood

Kakvu je to točno scenarističku originalnost i redateljsku imaginaciju Peter Jackson vidio u projektu 'Distrikt 9' kada ga je odlučio producirati, ostat će tajna. Prije će biti da je nadobudnog režisera reklama Neilla Blomkampa upoznao dok su zajedno tezgarili za Microsoft na reklamama za serijal za video igre 'Halo'. Budući da danas neozbiljni redatelji misle da je snimiti dugometražni igrani film isto što i snimiti reklamu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Wall Street' uspavanog Stonea i solidni debi 'Srcolomac' Slika nije dostupna Resident Evil: Drugi svijet 3D i Ubojstvo Richarda Nixona

Projekt o vanzemaljcima koji su se iskrcali na Zemlju se zakotrljao, naravno uz pomoć agresivne i vrlo naporne, ali učinkovite marketinške kampanje. Navodno originalni i svježi pristup temi vanzemaljaca u filmu 'Distrikt 9' nije ništa drugo već još jedan pseudodokumentarac tipa 'Projekt: Vještice iz Blaira', 'Cloverfield' koji bi eventualno mogao zaintrigirati nekoga tko se kune da je već proživio bliski susret treće vrste. Za sve ostale koji se nisu imali prilike družiti s vanzemaljcima ovaj bi film mogao biti poprilično nezanimljivo gledateljsko iskustvo.

Ustvari, u filmu ima i jedna zanimljiva činjenica, a ona je čisto geografska. Naime, dobro je poznato da vanzemaljci imaju pik na Ameriku i Amerikance još od kad je Orson Walles snimio radio dramu 'Rat svjetova', te ti nezvani gosti u posljednjih 70-ak godina uglavnom ateriraju na tlo SAD-a, i maltretiraju američke građane. Ovog puta vanzemaljci su se spustili u predgrađe Johansburga.

Priča ide odprilike ovako. Prije 20-ak godina vanzemaljci su uspostavili prvi kontakt sa Zemljom. Nije počeo sukob, niti je došlo do velikog tehnološkog napretka. Vanzemaljci su ustvari izbjeglice smješteni u kamp u Južnoj Africi, a svjetske velesile se prepiru što učiniti s njima.

Za nadzor situacije angažirana je privatna kompanija MNU kojoj je jedini cilj aktivirati i iskoristiti moćno oružje vanzemaljaca. Za to im je potrebna njihova DNK, a kad se operativac te kompanije Wikus van der Merwe zarazi vanzemaljskim virusom i počne se pretvarati u vanzemaljca, postaje najtraženiji čovjek na Zemlji.

Prva trećina filma je posebno naporna budući da izgleda poput furioznog montažnog sklopa sastavljenog od kratkih vijesti i priloga sa CNN-a i sličnih news televizija, a sve u svrhu umjetnog stvaranja panike. Takav najniži oblik pseudodokumentarizma dao je svoje rezultate pa se već javila uvrijeđena Nigerijska vlada. Kojoj smeta 'tako realan pristup' u sklopu kojeg su Nigerijci u filmu prikazani u iznimno negativnom svjetlu.

'Distrikt 9' u svojoj osnovi nudi zanimljivu priču koja je sigurno mogla rezultirati znatno boljim filmom da je pristup bio drugačiji, odnosno bez pseudodokumentarizma. Činjenica je da mješanje znanstvene fantastike i dokumentarizam može samo u najboljem slučaju nasmijati, a nakon ovog filma teško da će se netko smijati.

Kino: LOPOVI - Ocjena: 5/10

'Thick as Thieves' Režija: Mimi Leder, Uloge: Morgan Freeman, Antonio Banderas, Radha Mitchell, Robert Forster

I u ovom filmu Rade Šerbedžija glumi ruskog mafijaša, pomalo teatralno i klišeizirano, ali prije svega šarmantno.
'Lopovi' su kako to sam naslov sugerira film o pljački. Mladi lopov Gabriel Martin upozna prekaljenog kradljivca umjetnina Keitha Ripleyja i pristane s njim izvesti krađu super vrijednih Fabergeovih jaja iz njujorškog muzeja Romanov.

Stvari nisu baš tako jednostavne budući da Ripley skriva svoju mračnu prošlost – ubio je svog ortaka Viktora i sada skrbi o njegovoj kćerki Aleksandri. Uz sve to dužnik je opasnog ruskog mafijaša Nickyja.

Iako Mimi Leder glasi za nezanimljivu redateljicu sklonu klišeima, u 'Lopovima' nije uspjela ubiti šarm i dopadnost kojom zrače filmovi o pametnim lopovima i velikim pljačkama.
Filmu nasušno nedostaje redateljske inventivnosti i malo većeg angažmana glavnih glumaca. Ipak, ljubitelji žanra na kraju ne bi smjeli biti jako razočarani s 'Lopovima' jer film je to koji se lako gleda i brzo zaboravlja.

Prijašnja filmska recenzija: Osim ludih vožnji, ništa novo u 'Transporteru 3'