Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva mjeseca prije početka sudskog procesa Nives Celzijus protiv Sajma kniga u Puli, nagrada Kiklop dobila nova pravila.


Književna nagrada Kiklop, koja se svake godine dodjeljuje u sklopu Sajma knjige u Istri od ove će se godine dodjeljivati u 14 kategorija, a ne u 13, koliko ih je bilo do sada, a ove je godine među ostalim ukinuta dodjela Kiklopa u kategoriji 'Hit godine'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nekome je i Coelho trash' Slika nije dostupna 'Želim Kiklopa, medijsku ispriku i naknadu štete!'

O promjenama u dodjeljivanju nagrade izvijestila je direktorica Sajma knjige u Istri, Magdalena Vodopija na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Podsjetila je kako je po donedavnom pravilniku pri definiranju uvjeta dodjele nagrade Kiklop bilo određeno da će se ona dodjeljivati po rezultatima istraživanja podataka o prodaji i čitanosti knjiga.

Za razliku od podataka o prodaji knjiga, podatke o čitanosti teško je realno prikupiti i definirati, što je i prije bio problem, rekla je Vodopija. Budući da jedino u toj kategoriji nagrada nije dodjeljivana odlukom stručnoga glasačkog tijela.

'Upravni odbor i Skupština donijeli su takvu odluku kako bi se ubuduće izbjegli skandali, poput prošlogodišnjega s autoricom Nives Celzijus i njezinom knjigom 'Gola istina', istaknula je Vodopija. Dodala je kako je prošlogodišnji skandal oko te knjige zasigurno bio 'jedan od glavnih okidača' za takvu odluku.

Naime, na zagrebačkome Općinskom sudu 1. prosinca trebala bi se održati prva sudska rasprava na temelju tužbe Nives Celzijus i izdavačke kuće Premier media protiv Sajma knjige u Istri i agencije Puls zato što je autorica 'Gole istine' na prošlogodišnjem sajmu ostala bez nagrade Kiklop u kategoriji Hit godine.

Osim kategorije 'Hit godine', ukinute su kategorije znanstveno-popularne knjige godine te oblikovanje knjige godine. Ovogodišnji 15. sajam knjige u Istri održat će se od 4. do 13. prosinca. (Hina)