Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dnevnik Nove TV najkvalitetnija je informativna emisija kojoj se najviše vjeruje.


Rezultati su to istraživanja koje je za Novu TV u studenome ove godine provela agencija Puls. Cilj istraživanja bio je utvrditi stupanj povjerenja građana u informacije koje nude središnje informativne emisije triju televizija u Hrvatskoj, njihove voditelje i općenito televizijske postaje. Istraživanje je pokazalo da je televizija i dalje medij putem kojega se građani najviše informiraju i najviše mu vjeruju, a pred malim ekranima prosječno provode 3-4 sata. Iako se nakon televizije najčešće informiraju putem novina i radija, nakon televizije građani najviše povjerenja imaju u Internet. Najboljom TV postajom ispitanici su ocijenili Novu TV (41,6%), potom HTV (29,3%) i na kraju RTL (20,6%).

U potrazi za provjerenim i neovisnim informacijama

Vezani članci Nataša Ban Toskić, predsjednica Komore liječnika obiteljske medicine Liječnica otkriva kako je prošao prvi dan masovnog cijepljenja u Zagrebu i traži li se neko određeno cjepivo: "Pacijenti su sada već posve zbunjeni" Slika nije dostupna Dnevnik Nove TV, Sila i Larin izbor pobjednici siječnja

Veliki interes hrvatskih građana za informiranjem pokazuje podatak da gotovo polovica ispitanika (49,5%) Dnevnik Nove TV gleda svaki ili gotovo svaki dan dok Dnevnik HTV-a istim intenzitetom prati nešto manje građana (42,5%), a najmanje njih je redovito uz Vijesti RTL-a (32,1%). Najvećom ocjenom za kvalitetu ocijenjena je središnja informativna emisija Nove TV, a informacijama koje pruža Dnevnik Nove TV vjeruje dvije trećine građana (64,1%). Manje povjerenja imaju u informacije koje objavljuju druge dvije informativne emisije - Dnevniku HTV-a vjeruje nešto više od polovice ispitanika (53%), a manje od polovice Vijestima RTL-a (48,8%). Najvažnijim karakteristikama informativnog programa pokazale su se točnost informacija, objektivnost, necezuriranost, brzina i neovisnost. Većinu ovih pozitivnih karakteristika građani povezuju s Dnevnikom Nove TV. Točnost informacija u Dnevniku Nove TV istaknulo je 25,8% ispitanika, u Dnevniku HTV-a 20,2%, a u Vijestima RTL-a njih 15,6%. Građani su kategoriju objektivnosti u najvećoj mjeri vezali uz Dnevnik Nove TV (25,5%), a u mnogo manjem postotku uz Vijesti RTL-a (14,1%) i najmanje uz HTV (13%). Da u Dnevniku HTV-a nema cenzure smatra tek 11% ispitanih, gotovo jednak broj kao i u Vijestima RTL-a (11,7%), dok 21,6% ispitanih građana ističe da cenzure u Dnevniku Nove TV nema. Najbrža informativna emisija u donošenju informacija, prema mišljenju 33,7% ispitanika, je ona Nove TV, slijede je RTL-ova (22,5%) i najsporija je HTV-ova (21%). Rezultati su pokazali da ispitanici u najvećoj mjeri smatraju da je Dnevnik Nove TV neovisan (24,6%), za Vijesti RTL-a to smatra 14,5%, a za HTV samo 11,3%.

Lica ulijevaju povjerenje

S obzirom na vrijeme koje provode pred ekranima u potrazi za informacijama, građanima je važno i tko im te informacije prezentira. Najboljim ocjenama ocijenjeni su Saša Kopljar, Zoran Šprajc i Mislav Bago. Saša Kopljar u najvećoj mjeri ima povjerenje među voditeljima (78,1%), a slijede ga Zoran Šprajc (76,4%) te voditelji i novinari Nove TV Mislav Bago (75,1%), Petar Pereža (74,9%) i Romina Knežić (72%).
Dok je trećini gledatelja sport manje važan, za polovicu građana vremenska prognoza jednako je važna kao i glavni dio središnjih informativnih emisija. Najpoznatiji meteorolozi su Zoran Vakula, Milan Sijerković i Ana Bago, a kao najbolji voditelji vremenske prognoze ocijenjeni su Zoran Vakula (40,3%) i Milan Sijerković (30,9%).