Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je film 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića za hrvatskog predstavnika u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar, u kategoriji 'najbolji strani film'.


Tu odluku tajnim je glasovanjem na jučerašnjem sastanku donijelo 17-estero članova Komisije HDFD-a, priopćio je predsjednik Komisije Zvonimir Rumboldt. Film 'Crnci', nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinorama, ratna je drama iz 2009. godine. Priča je to o akciji izvlačenja tijela poginulih branitelja koju priprema zapovjednik voda Ivo (Ivo Gregurević) i koji unatoč primirju želi minirati branu i tako nanijeti štetu neprijatelju.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Bizaran reality show: Cijela crnačka obitelj postala - bijelci! Slika nije dostupna NYT: Lincolna treba prestati prikazivati kao junaka, iskoristio je crne robove i zaboravio ih

Preživjeli članovi voda Darko (Rakan Rushaidat), Barišić (Krešimir Mikić), Franjo (Franjo Dijak) i Šaran (Nikša Butijer), mučeni svaki osobnim osjećajima krivice i dilemama, kreću u akciju i u šumi nalaze neprijatelja tamo gde su ga najmanje očekivali - u sebi samima.

>> Zvonimir Jurić: 'Crnci' nije antihrvatski film

Dosad je film sudjelovao na brojnim svjetskim filmskim festivalima, a na prošlogodišnjem Pula film festivalu osvojio je Zlatne arene za režiju, za najbolju mušku sporednu ulogu (Nikša Butijer) i za ton (Dubravka Premar). (Hina)