Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Avatar' je revolucionaran film nakon kojeg 3-D medij zasigurno kreće u novo poglavlje ili bolje rečeno novu dimenziju.


Kino: AVATAR - Ocjena: 10/10

(Avatar) Režija: James Cameron, Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigurney Weaver, Stephen Lang

Iznimno impresivno, jedinstveno i prelijepo – to su atributi koji idu uz film Jamesa Camerona 'Avatar'. A najbolje od svega je što će gledatelj svega toga postati svjestan već sa uvodnim kadrovima filma, te do samog kraja otvorenih usta pogledati ovo fantastično ostvarenje koje impresivno kombinira igrani film i 3-D animaciju.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Osvojili svjetsku publiku, ali ne i njih - Ovo su 'zabranjeni' filmovi Slika nije dostupna Milijarde su mu na sigurnom - odbačene optužbe protiv slavnog redatelja

'Avatar' je pripreman gotovo 15 godina, a budžet mu je iznosio između 300 i 500 milijuna dolara, te ga to čini najskupljim filmskim projektom u povijesti. Bez ikakvog pretjerivanja možemo reći da se svaki cent uložen u ovu priču isplatio. Uz sve to valja reći da 'Avatar' nije samo vizualna raskoš i novo poglavlje u filmskoj tehnologiji, već da film ima priču vrijednu gledanja, priču koja tjera na razmišljanje dugo nakon odgledanog filma. A oscarovac James Cameron ('Titanik') odavno je pokazao da je majstor u pričanju priča. 'Avataru' se sasvim sigurno smiješe i Oscari, a već je nominiran u četiri kategorije za Zlatni globus.

U središtu priče ove akcijske fantasy-drame je Jake Sully, bivši marinac koji je ranjen u jednoj bitci i ostao je paraliziran. Njegov brat blizanac je poginuo i Jake prihvati ponudu da ga zamjeni u potpuno novom istraživačkom projektu Avatar.

Jake sa znastvenicom Grace Augustine (Sigurney Weaver) i skupinom marinaca predvođenim opakim pukovnikom Quaritchem stigne na Pandoru, mjesec prekrivem džunglom koji naseljava humanoidna rasa Na'vi. Oni su gotovo pet metara visoka bića, te umno i tjelesno mnogo napredniji od ljudi, a žive u potpunom skladu sa prirodom koja ih okružuje. Međutim, ispod površine Pandore nalazišta su iznimno dragocijenog minerala kojeg se žele domoći moćne korporacije sa Zemlje...

'Avatar' se u hrvatskim kinima može pogledati u 3-D tehnici, ali i u običnoj 2-D tehnici. Preporuka je svakako da se film pogleda u 3-D-u, jer riječ je o jedinstvenom vizualnom iskustvu koje će se dugo pamtiti. 3-D tehnika je toliko ispolirana da čak i titlovi djeluju fascinantno. Nikada nisu na istom mjestu i njihova pozicija se mijenja i dubinski i horizontalno po filmskom platnu.

Jaki ekološki angažman filma, zagovaranje tolerancije i suživota različitih rasa te kritika militarizma bi u nekom drugom slučaju djelovali malo trivijalno, ali Cameron je majstor koji zna ispričati priču i uvijek voli plesati po rubu patetike bez da se oklizne i padne u nju.

'Avatar' je revolucionaran film nakon kojeg taj medij zasigurno kreće u novo poglavlje ili bolje rečeno novu dimenziju.

Prijašnja recenzija: Nezgrapno sklepan 'Građanin opasnih namjera'