Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski kirurzi u 15-satnoj su operaciji uspjeli prišiti 10 centimetara dugi penis doninaran od pokojnog muškarca na tijelo 44-godišnjaka koji je u nesreći ostao bez spolovila. Operacija je u potpunosti uspjela, a onda je pacijent zatražio da mu novi penis - odstrane!


44-godišnji muškarac u nesreći je ostao bez penisa. Ostao mu je samo batrljak dužine od jednog centimetra te nije mogao niti mokriti, a kamoli imati seksualni život.

Vezani članci Slika nije dostupna Liječnici uspješno obavili 1. transplantaciju penisa Slika nije dostupna Liječnik fotografirao pacijentov istetovirani penis

- Kvaliteta njegova života bila je ozbiljno ugrožena, izjavio je dr. Weilie Hu, kirurg u bonici u kojoj je izvedena operacija.

Muškarac je stoga prihvatio da mu se transplantira penis dvostruko mlađeg muškarca. Operacija je uspjela, tijelo je prihvatilo novi organ. Muškarac je počeo normalno urinirati, a i prognoze glede njegovog seksualnog života bile su optimistične.

No, deset dana kasnije pacijent je zatražio da mu se penis odstrani!

Kirurzi su već mnogo puta uspjeli ponovno prišiti vlastito spolovilo muškarcima koji su doživjele teške nesreće ili pretrpjeli napade u kojima im je stradao penis, no ovo je prva transplantacija doniranog organa s tijela drugog muškarca.

Upravo ta činjenica mučila je pacijenta i njegovu suprugu.

- Kod pacijenta i njegove supruge javili su se ozbiljni psihički problemi i penis smo 14 dana nakon transplantacije morali odstraniti, iako tijelo nije odbacivalo novi organ, pojasnio je Hu.

Prof. dr. Jean-Michel Dubernard, francuski kirurg koji je ove godine prvi puta u povijesti uspio transplantirati lice ženi kojoj je njen pas, pokušavajući je probuditi nakon što je pokušala samoubojstvo tabletama, unakazio lice, pojasnio je da je psihološki faktor vrlo ozbiljna stvar kod transplantacije vanjskih organa.

- Psihološke posljedice kod transplantacije ruku i lica pokazale su da nije tako jednostavno koristiti i pritom vidjeti organe, tj. dijelove tijela mrtvih osoba na vlastitom tijelu. Nije lako koristiti ruke mrtvih osoba, kao ni vidjeti lice mrtve osobe svaki put kad pogledate u ogledalo, napisao je Dubernard u znanstvenom časopisu "european Urology". 

- U kineskom slučaju neuspjeh transplantacije je očito prvenstveno psihološke prirode. kako je u sve bila involvirana i supruga nesretnog muškarca, nametnula su se mnoga neugodna pitanja, dodao je.

2001. godine kirurzi su, također zbog psiholoških problema, morali amputirati ruku 50-godišnjem Clintu Hallamu s Novog Zelanda, prvom čovjeku kojem je transplantirana ruka druge osobe i to zahvaljujući timu kojem je na čelu bio upravo prof. Dubernard.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju