Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica Kineza uhićena su jer su kopala ispod Velikog kineskog zida i to samo nekoliko dana prije stupanja na snagu novoga zakona kojim vlasti žele bolje štititi tu najveću kinesku turističku atrakciju.


Muškarci su rovokopačima kopali ispod Velikog kineskog zida u Unutrašnjoj Mongoliji, kako bi pribavili zemlju za nasipavanje terena gdje grade seosku tvornicu, prenosi agencija Xinhua.

Vezani članci Fail Postoji dobar razlog zašto su nam mame branile da se igramo s loptom u kući, a oni su najbolji primjer Slika nije dostupna Hrvatski paraolimpijci na Kineskom zidu

"Pa to je samo hrpa zemlje", kazao je seoski starješina Hao Zengjun dužnosnicima Gradskog ureda za zaštitu kulturnih dobara.

Veliki kineski zid, čija je gradnja počela u 5. stoljeću prije Krista i trajala sve do 17. stoljeća, proteže se duž 6.400 kilometara. Godišnje ga posjeti oko 10 milijuna turista, uglavnom u području Badalinga, lokacije najbliže Pekingu.

Ujedinjeni narodi upisali su 1987. Veliki kineski zid na popis
svjetske kulturne baštine. Zid je tijekom povijesti bivao popravljan, nadograđian a pojedini njegovi dijelovi oštećeni su djelovanjem vremena ali i ljudskom rukom.

Posjetitelji se često penju na zid u dijelovima koji nisu službeno otvoreni za javnost i pojedini dijelovi zida postali su popularno mjesta za održavanje ljetnih zabava.

Prema novome zakonu od 1. prosinca, osobe koje oštete kulturno dobro mogu biti osuđene na kaznu do 10 godina zatvora. Oni pak koji iz zida izvuku zemlju ili ciglu mogu biti osuđeni na globu do 500.000 juana (što je oko 62.500 dolara.)