Obavijesti Pretražite Navigacija

Pasivno pušenje povećava rizik od oboljenja kostiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pasivno pušenje trostruko povećava rizik od nastanka osteroporoze, posebno kod žena u doba prije menopauze, pokazali su rezultati studije na kojoj su zajedno radili kineski i američki znanstvenici.

Na međunarodom skupu Zaklade za borbu protiv te bolesti održane u Torontu istaknuto je kako na njezin razvoj pasivno pušenje bitno utječe i kod muškaraca. No, osim pasivnog, na loše stanje naših kostiju utječe naravno i aktivno pušenje. 

Pročitajte i ovo Sve manji ledenjaci u švicarskim Alpama neočekivana posljedica vrućina Topljenje ledenjaka u švicarskim Alpama otkriva jezive tajne skrivene desetljećima Policijsko vozilo (Foto: Arhiva/Igor Kralj/PIXSELL) Na sjevernoj obali Save Strava na Jarunu: Prolaznik pronašao kost ljudske lubanje, policija potom otkrila još ljudskih kostiju

Osteoporoza pogađa jednu od tri žene i jednog od 12 muškaraca. U Velikoj Britaniji osteoporoza je na godinu ''kriva'' za čak 200.000 slomljenih kostiju i 40 smrtnih slučajeva. 

Poznata je kao ''tiha'' bolest jer mnogi ni ne znaju da je imaju dok nije kasno. Također je poznato kako se razvija u kasnijoj dobi, ali svoje korijene ima još u doba adolescencije. 

Istraživači s harvardskog zavoda za javno zdravstvo promatrali su gotovo 14 tisuća žena na kineskim selima koje su u dobi prije i poslije menopauze. Utvrdili su povezanost pušenja s bolovima kuka i kralježnice. 

Studija je pokazala kako žene pred menopauzom koje žive s jednim pušačem imaju dvaput povećan rizik od razvoja osteoporoze od onih koje u blizini nemaju nikoga tko puši. 

''Naše poznavanje utjecaja pasivnog pušenja je malo. Zato je ova studija zanimljiva kako bi sakupili svo znanje koje smo do sada imali o tome kako pušenje utječe na naš kostur.'' glasnogovornik britanskog Društva oboljelih od Osteroporoze One koje žive s dva ili više pušača izložene su čak trostruko većem riziku od nastanka bolesti. 

Studija koju su izradili znanstvenici sa Sveučilišta Gothenburg na tisuću muškaraca u dobi od 18 do 20 godina pokazala je kako je gustoča koštane mase u kralježnici, kukovima i općenito u cijelom tijelu bitno manja kod pušača. Takva slika kostiju bitno povećava mogućnost lomova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene