Obavijesti Pretražite Navigacija

Pasivno pušenje povećava rizik od oboljenja kostiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pasivno pušenje trostruko povećava rizik od nastanka osteroporoze, posebno kod žena u doba prije menopauze, pokazali su rezultati studije na kojoj su zajedno radili kineski i američki znanstvenici.

Na međunarodom skupu Zaklade za borbu protiv te bolesti održane u Torontu istaknuto je kako na njezin razvoj pasivno pušenje bitno utječe i kod muškaraca. No, osim pasivnog, na loše stanje naših kostiju utječe naravno i aktivno pušenje. 

Pročitajte i ovo Ljudske kosti, ilustracija (Foto: Pixsell) Tajna stara pola stoljeća Strava u pećini: Nevjerojatan pronalazak kod Rakovice šokirao i HGSS Slika nije dostupna Muenchen Na aerodromu u Njemačkoj zaustavljena žena, u prtljazi prenosila kosti njezina supruga

Osteoporoza pogađa jednu od tri žene i jednog od 12 muškaraca. U Velikoj Britaniji osteoporoza je na godinu ''kriva'' za čak 200.000 slomljenih kostiju i 40 smrtnih slučajeva. 

Poznata je kao ''tiha'' bolest jer mnogi ni ne znaju da je imaju dok nije kasno. Također je poznato kako se razvija u kasnijoj dobi, ali svoje korijene ima još u doba adolescencije. 

Istraživači s harvardskog zavoda za javno zdravstvo promatrali su gotovo 14 tisuća žena na kineskim selima koje su u dobi prije i poslije menopauze. Utvrdili su povezanost pušenja s bolovima kuka i kralježnice. 

Studija je pokazala kako žene pred menopauzom koje žive s jednim pušačem imaju dvaput povećan rizik od razvoja osteoporoze od onih koje u blizini nemaju nikoga tko puši. 

''Naše poznavanje utjecaja pasivnog pušenja je malo. Zato je ova studija zanimljiva kako bi sakupili svo znanje koje smo do sada imali o tome kako pušenje utječe na naš kostur.'' glasnogovornik britanskog Društva oboljelih od Osteroporoze One koje žive s dva ili više pušača izložene su čak trostruko većem riziku od nastanka bolesti. 

Studija koju su izradili znanstvenici sa Sveučilišta Gothenburg na tisuću muškaraca u dobi od 18 do 20 godina pokazala je kako je gustoča koštane mase u kralježnici, kukovima i općenito u cijelom tijelu bitno manja kod pušača. Takva slika kostiju bitno povećava mogućnost lomova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene