Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pulskom brodogradilištu Uljanik danas je porinut u more trenutačno najveći "car carrier" brod na svijetu, osposobljen za prijevoz 7000 automobila i kamiona "Hoegh Delhi".


Brod ima 13 paluba, od toga su dvije prilagodljive, a površina garaža iznosi 58.819 četvornih metara.

Vezani članci Pulski akvarij - 3 Tisuće beba u pulskom Aquariumu: "Kao s malom djecom - treba puno ljubavi, pažnje i strpljenja" Požar u školi u Puli Požar u pulskoj osnovnoj školi izazvao otvoreni plamen, policija provodi istragu

"Hoegh Delhi" prvi je od dva ugovorena jednaka broda za norveškoga naručitelja "P. D. Gram & Co." iz Osla, dužine 199 metara, širine 32 metra, te nosivosti 16.700 tona, koji može razvijati brzinu od 20,8 čvorova.

Glavni motor broda izgrađen u Uljanik Strojogradnji, i najsnažniji je motor koji je Strojogadnja isporučila u posljednjih 30 godina, a pri njegovoj izradi primjenjivale su se nove napredne tehnologije, istaknuto je na svečanosti porinuća.

Strojogradnja je tako prva tvrtka u Europi i jedna od prvih u
svijetu, koja je proizvela zavarenu izvedbu kućišta cilindra, što
predstavlja iznimno dostignuće u brodogradnji.

Ugovor za najveći "car carrier" brod na svijetu potpisan je početkom studenoga 2003. godine, dok je kobilica položena u travnju ove godine.

Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za idući brod za
prijevoz 7000 automobila za kompaniju "Viking Car Carrier".

U pulskom brodogradilištu Uljanik danas je ujedno održana i svečanost krštenja broda za prijevoz vagona "Makhachala 4", za naručitelja Shipping Litimited - Malta, odnosno za rusku kompaniju "Mir".

To je zadnji od četiri jednaka broda nazvanih prema glavnom gradu Republike Dagestan, na zapadnoj obali Kaspijskog jezera. Sva četiri broda su specijalno projektiranja, a mogu prevoziti 52 vagona, te dio modernizirane ruske flote koja Kaspijskim jezerom prevozi naftu, naftne prerađevine i propan plin.