Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HIV pozitivni društveno neprihvatljivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istraživanju koje je provela udruga Human Rights Watch, s društvenom izolacijom i siromaštvom susreće se više od 7.200 Rumunja starih između 15 i 19 godina, koji su virusom HIV-a zaraženi između 1986. i 1991. godine.

Ti su tinejdžeri žrtve neuspjelog programa koji je omogućio da više od 10.000 djece u sirotištima i bolnicama bude izloženo zaraženim iglama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Petnaest godina kasnije, ta generacija, poput nekadašnjih gubavaca, živi na granici egzistencije. 

40 posto njih nema nikakvo obrazovanje, liječnici im zbog straha od prenošenja virusa ne žele pomoći, a ista je situacija i s traženjem zaposlenja.

Jedna od težih prepreka za sve zaražene je zakonom propisano testiranje na HIV za sve one koji žele postati frizeri, kozmetičari, odgajatelji, čistači ili žele raditi u sektoru prehrane.

Sedamnaestogodišnja Anemona iz Bukurešta kaže kako želi raditi u prodavaonici, ali gdje god da dođe, traže ju liječničku provjeru za HIV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene