Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eduardo da Silva i njegova nedavna ozljeda još su uvijek važna tema u svjetskim i nogometnim krugovima.


Pa su tako slike njegove ozljede došle i do Ugande i potaknule niz razmišljanja tamošnjih liječnika; kako i da li bi takva ozljeda i u njihovoj zemlji bila sanirana.
Slična ozljeda u mnogim je drugim zemljama mogla završiti amputacijom. 

Vezani članci Slika nije dostupna Eduardo: ''Najgore je prošlo, za mjesec dana počinjem trenirati'' Slika nije dostupna Wenger na mukama zbog odgađanja Eduardovog povratka

Prijelom Eduardove lijeve fibule i pomaknuće zgloba lijeve noge, u Ugandi bi završilo amputacijom, složili su se mnogi liječnici. Ne zato što Uganda nema kvalificiranih liječnika, već zbog nedostatka medicinske opreme i brze specijalizirane operacije.

"Da se kojim slučajem Eduardo ozlijedio kod nas u Ugandi, bojim se da bi prošao puno gore, tj. da bi mu morali amputirati stopalo i dio lijeve noge", rekao je Dr. Kato Ssebbale jedan od liječnika kriket reprezentacije Ugande.

'U Eduardovom slučaju potrebna je bila brza i usko specijalizirana operacija. Postrebni su bili liječnici koji su se specijalizirali za operacije zglobova, a mi taj nivo specijalizacije u Ugandi još nismo dosegli", objašnjava Dr. Kato Ssebbale.

Liječnik nogometnog kluba Uganda Cranesa, Ronald Kisolo kaže kako većina ugandskih klubova jako malo pažnje posvećuju brizi o zdravlju nogometaša, a time i imaju jako malo medicinskog osoblja koje bi se tim ozljedama u trenutku nastanka mogli i baviti.

Sličnu ozljedu Eduardovoj, ovaj je liječnik vidio 2004. godine kada je jedan igrač njegove momčadi doživio otvoreni prijelom zgloba. U tom trenutku u stručnom medicinskom timu momčadi nije bilo liječnika, niti fizioterapeuta koji bi takvu ozljedu i sanirao.

Naglasio je kako je potrebno uložiti više novaca u sportsku medicinu, jer kako kaže, nedospustivo je da neškolovani liječnici škoge direktno igračima svojim neznanjem.

Podsjetnik na ovaj tragičan događaj dogodio se prije dva tjedna kada je amputirana lijeva potkoljenica austrijskom skijašu Matthiasu Lanzingeru zbog komplikacija koje su uslijedile nakon što je u padu slomio dvije kosti potkoljenice.