Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zanimljiv filmski projekt 'Cloverfield' može se pohvaliti dobro osmišljenom reklamnom kampanjom, a kakava je kvaliteta samog filma vidjet ćemo 31. siječnja.


PREDPREMIJERA

CLOVERFIELD

Fama oko filma 'Cloverfield' počela je još ljetos. Onako ni odkuda po bespućima interneta počeo se pojavljivati, ali i vrlo brzo nestajati trejler za film bez naslova. Kada bi se trejler pojavio na nekoj stranici bio bi u roku od nekoliko sati ili dana izbrisan, pa bi se onda pojavio na nekoj drugoj stranici i to je trajalo neko vrijeme. 

Vezani članci Poljubac KVIZ: Možete li prepoznati svih 20 filmova prema scenama poljubaca? Filmovi KVIZ: Možete li prepoznati ove kultne filmove prema samo jednoj sceni?

Tko nije uspio pogledati trejler, evo kratkog sadržaja. Amaterska kamera iz ruke snima nekakvu rođendansku zabavu.Svi su veseli, slavljenik uživa, ima hrane ima pića, odlična je atmosfera. U jednom trenutku eksplozija i nestanak struje. Svi izlaze na terasu – zastrašujući prizor – ogromne vatrene kugle satiru njujorške nebodere kao kule od karata. Potom slijedi stanje opće panike. 

Kad se situacija već dovoljno zakuhala, odnosno ne budimo naivni nego stvari sagledajmo realno - kada je prva faza dobro osmišljene marketinške kampanje došla kraju, oglasio se autor trejlera. Riječ je o J.J Abramsu, čovjeku koji stoji iza projekata kao što su 'Izgubljeni' i 'Nemoguća misija 3'. 

Abrams je rekao da je 'Cloverfield' ideja koju je imao nekoliko godina te ju je prodao Paramountu. Bit ideje nije u tome da neki ogromni monstrum sravni New York sa zemljom, već u tome što je čitav film sniman iz perspektive sudionika katastrofe. 

Podaci o filmu, ali i njegov sadržaj još se uvijek pokušavaju tajiti paralelno s vrhuncem marketinške kampanje koja je počela u New Yorku na Silvestrovo. Naime, tada su se na Times Squareu počeli pojavljivati veliki plakati anonimnih protagonista iz filma. Potom je osvanuo i plakat za film – na pola srušeni kip Slobode. 

U svakom slučaju, sve enigme o filmu će nestati 18. siječnja kada je zakazana američka premijera. Ipak, neke su stvari izašle na vidjelo prije, odnosno uspio ih je isčeprkati ugledni časopis Variety. Zanimljiva je stvar da u filmu uopće nema glazbe! A druga je stvar da je potencirana amaterska kamera iz ruke (pričalo se da je tako snimljen čitav film) ustvari potpuna laž. Film je ustvari sniman s profesionalnom 35 milimetarskom digitalnom kamerom, a sva trešnja i amaterski izgled konačne snimke rezultat su pravog bogatstva utrošenog na specijalne efekte. 

'Cloverfield' po svemu što do sada znamo o njemu podsjeća na jedan horor iz 90-ih godina koji je podigao mnogo prašine, sjećate ga se sigurno – to je 'Projekt: Vještice iz Blaira'. Da doznamo je li 'Cloverfield' ustvari 'Projekt: Vještice iz Blaira', ali na stereoidima, nećemo dugo čekati. Film stiže u naša kina posljednjeg dana u siječnju. 

KINO

ALIEN VS PREDATOR 2 (Alien vs Predator: Requiem)
R: braća Strause, Uloge: Steven Pasquale, Reiko Aylesworth, John Ortiz

Predatorska svemirska letjelica prevozi Aliene i dogodi se nesreća, te se letjelica sruši negdje u Americi. Alieni se razmile po šumi i okolici malog američkog grada, a drugi predatorski brod dolazi kako bi pokušao popraviti vrlo izvjesnu katastrofu...

Pravilo koje glasi: 'Nastavci su uvijek mnogo lošiji od originalnih filmova', u slučaju ovog filma u potpunosti je točno. Imajući u vidu da niti originalni film nije bio na ponos sedmoj umjetnosti, jasno je kakav je nastavak. 

Bilo bi iznimno zanimljivo čuti što o ovom filmskom hibridu, misle Ridley Scott (redatelj filma 'Alien: Osmi putnik') i John McTiernan (redatelj filma 'Predator'). Sigurno ne misle ništa, zato jer pametni ljudi imaju pravo ne razmišljati o glupostima. 

Prvi 'Alien vs predator' još je imao nešto šarama i relativno zanimljivu ideju koja je solidno zapakirana u scenariju koji objašnjava porijeklo i uzajamnu povezanost dvije vanzemaljske vrste. Dvojka jednostavno nema onog šarma tresh filma koji je krasio original, gotovo da nema nijednog glumca u filmu koji zna glumiti. 

Ipak, 'Alien vs Predator 2' nitko neće ni pomisliti gledati zbog glumaca, ustvari možda i hoće – njihova uža obitelj. Ovaj se film gleda zbog Aliena i Predatora, i njihove međusobne makljaže. Čisto da se vidi tko je jači. Film se nastavlja na radnju iz 'jedinice' pa će se gledatelji ovoga puta susresti sa hibridom između Aliena i Predatora koji će pokupiti sve najubojitije karakteristike obje vrste – zvuči zanimljivo ili možda ipak ne?

Ocijena: 1,5 

DVD

BOURNEOV ULTIMATUM (The Bourne Ultimatum) 
R: Paul Greengrass, Uloge: Matt Damon, Julia Stiles, Albert Finney, Joan Allen

Profesionalni ubojica Jason Bourne izgubio je pamćenje i ostao bez jedine osobe koju je volio. U potrazi za istinom morat će se suprotstaviti špijunskim službama i profesionalnim ubojicama nove generacije.

'Bourneov ultimatum' zaključuje trilogiju o super tajnom agentu, odnosno žrtvi špijunskih pokusa sa ljudima Jasonu Bourneu. Iako je riječ o ekranizaciji istoimenih špijunskih romana, Bourneova se trilogija posljednjih nekoliko godina uspjela nametnuti kao jedan od najzanimljivijih akcijskih filmova. 

Uz odličnu režiju Paula Greengrassa 'Borneov ultimatum' se odlikuje iznimno dinamičnom montažom te često nekonvencionalnim kutevima snimanja. Upravo ta dva elementa od 'Bourneovog ultimatuma' čine akcijski film nove generacije, iznimno svjež i zanimljiv. 

Hrvatsko DVD izdanje je iznimno dobro opremljeno. Među nekoliko dokumentaraca valja posebno izdvojiti one koji se bave akcijskim elementima filma. Kako se snimala vratolomna potjera po krovovima kuća, kako se planiraju i fingiraju udarci u akcijskim filmovima i kako se snimaju potjere s automobilima – odgovore na sva ta pitanja nude prilozi na DVD-u. Iznimno zanimljivo.

Ocijena: 4 zvjezdice