Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski film "Put za Guantanamo", koji se bavi problematikom zatvorenika u američkoj bazi u Guantanamu na Kubi, proglašen je u nedjelju najboljim filmom 12. Sarajevskog filmskog festivala po izboru publike.


"Put za Guantanamo" režirali su Michael Winterbottom i Mat Santiago Whitecross, a film koristi i arhivske snimke, intervjue te dramatizirane scene kako bi stvorio autentičnu priču o putu glavnim junaka u američku bazu Guantanamo, gdje ih drže u zatvoru kao potencijalne teroriste.

Vezani članci prosvjedi u BiH U jednom danu 73 preminule osobe: U BiH kritično u dva grada, pooštravaju se mjere i jačaju prosvjedi Stjepan Mesić ipak primio nagradu Počasnog građanina Sarajeva (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Mesić ipak primio priznanje počasnog građanina Sarajeva: ''Bilo je nesporazuma''

Michael Winterbottom do sada je režirao više filmova, među kojima je i "Dobrodošli u Sarajevo" iz 1997. godine, dok je Whitecrossu ovo prvi dugometražni film.

Sarajevska je publika svih 170 filmova prikazanih na ovom festivalu ocjenjivala ocjenama od 1 do 5, a "Put za Guantanamo" osvojio je najvišu prosječnu ocjenu - 4,78.

Slijede bosanskohercegovački "Karneval" (s prosječnom ocjenom 4,64), španjolski "Vrati se" (4,60) te film Gospođica" (4,47), snimljen u švicarsko-njemačko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, koji je osvojio
i nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji film ovog festivala.