Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve češći preleti

Jača zabrinutost za europsku sigurnost: SAD spočitnuo Rusiji vojne letove u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Te učestale letove i ostalu aktivnost nipošto ne smatramo korisnom za europsku sigurnost, rekao je kontraadmiral John Kirby.

Zbog sve češćih preleta ruskih vojnih zrakoplova, dalekometnih bombardera i avio-cisterna, jača zabrinutost za europsku sigurnost, a Sjedinjene Države to pozorno motre, objavio je u petak kasno navečer Pentagon.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Kontraadmiral John Kirby, pentagonski tajnik za tisak, rekao je da su vojni zrakoplovi obavili u petak više letova nad Baltikom, Sjevernim morem i Atlantskim oceanom, a NATO to smatra za Moskvu neuobičajeno intenzivnim zračnim aktivnostima.

'Te učestale letove i ostalu aktivnost nipošto ne smatramo korisnom za europsku sigurnost', rekao je Kirby. 'Voljeli bismo da ruske vlasti poduzmu korake, konkretne, opipljive korake prema smanjenju napetosti, a ne da je povećavaju'.

Napetosti i dalje rastu: Britanske snage presrele ruske vojne bombardere

Već i 'broj i opseg' tih letova mogli bi biti rizik za civilno zrakoplovstvo, rekao je on novinarima u Pentagonu.

Eskalacija broja letova događa se nakon višemjesečnih napetosti u vezi s Ukrajinom, a Kirby je pozvao Moskvu da 'ispuni svoju međunarodnu obvezu poštovanja teritorijalnog integriteta susjeda'.

U NATO-ovu priopćenju kaže da da su avioni Sjevernoatlantskoga saveza u utorak i srijedu presreli četiri skupine ruskih aviona na manevrima. 'Tako brojni ruski letovi predstavljaju neobičnu razinu zračne aktivnosti u europskome zračnom prostoru', kaže se u priopćenju.

Glasnogovornik NATO-a rekao je da nije bilo upada u NATO-ov zračni prostor, kao prošli tjedan kad je ruski špijunski avion nakratko prešao estonsku granicu. No tako velik broj letova u jednome danu zadnjih je godina doista rijedak, rekao je.

Po NATO-ovim podacima, u ovoj je godini bilo više od stotinu presretanja ruskih aviona, triput više nego 2013. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene