Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na oprez pozvala i policija

Nakon pojave lažnih novčanica: HNB savjetuje kako u 4 koraka možete provjeriti jesu li euri pravi

Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Foto: Getty Images
U prvim danima prelaska na euro pojavile su se lažne novčanice. Policija građane poziva na oprez, a Hrvatska narodna banka pregled novčanica svela je na četiri koraka.

Tek što smo ušli u eurozonu i počeli se susretati s novim novcem, neki su se dosjetili kako na brzinu "zaraditi" pa su se u optjecaju pojavile lažne novčanice eura.

HNB savjetuje građanima da za provjeru autentičnosti novčanica eura upotrijebe četiri koraka, a to su "osjeti", "pogledaj", "nakreći" i "provjeri".

Pozvali su građane da pregledom novčanice osjete papir i reljefnost izrade novčanice, pogledaju je okrenutu prema svjetlu i provjere ima li pojedina novčanica vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu nit i prozor s portretom.

Eure se može nakrenuti i provjeriti hologram na novčanici, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama je i mikropismo za koje će ipak trebati povećalo te dodatna zaštitna svojstva koja se mogu provjeriti UV lampom.

Detaljne upute o pregledu novčanica eura u četiri koraka mogu se naći na stranicama HNB-a.

Izrađene od stopostotnog pamuka

Navode da je papir za euronovčanice izrađen od stopostotnog pamuka i posjeduje karakteristična svojstva - šuškavost, elastičnost, čvrstoću, hrapavost, dugotrajnost i veliku otpornost na savijanje.

Pročitajte i ovo Računi OD 1. SIJEČNJA Dnevnik Nove TV doznaje: Zbog zaokruživanja cijena u akciji je Državni inspektorat

Specifičan visoki nanos boje može se osjetiti kada se jagodicom prstiju prijeđe po dijelovima novčanice otisnutima reljefnim tiskom kao što je oznaka nominalne vrijednosti, kratica Europske središnje banke, osnovni motiv i kose linije koje su prisutne samo na novčanicama serije Europa.

Kod novčanica koje su duže u uporabi ili su pohabane/oštećene taktilni se zaštitni elementi slabije osjete.

Kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama, radi lakšeg i bržeg utvrđivanja autentičnosti i prepoznavanja apoena dodirom, novčanice imaju dodatne taktilne zaštitne elemente.

Pročitajte i ovo Usporedba cijena u Hrvatskoj i Italiji - 5 TKO BI REKAO Hoćemo li ponovno u kupnju preko granice? Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila je cijene u Hrvatskoj i Italiji, pogledajte što su otkrili

Iz HNB-a navode da su u optjecaju dvije serije novčanica eura. Prva se sastoji od sedam apoena (od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se naziva i serija Europa, ima iste apoene osim apoena od 500 eura koji se više ne tiska, no može se upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene