Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZE U ZABORAV

Još nekoliko dana možemo plaćati u kunama: Gdje će se moći zamijeniti nakon 15. siječnja?

Aktualno Galerija Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 5 Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 2 Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 3 Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 4 Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kune odlaze u zaborav: Ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Građane koji su htjeli zamijeniti kovanice ili novčanice iz kasice prasice u eure u Pošti ili Fini iznenadili su se kad su saznali da su za to trebali platiti naknadu. Zbog čega je to tako, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

U Hrvatskoj se u kunama može plaćati još svega nekoliko dana, odnosno do 15. siječnja. Ako kune mijenjate u eure u poslovnim bankama i to neograničeni broj komada, možete to učiniti bez naknade.

Ako pak svoje kune do kraja godine mijenjate u Pošti ili Fini i uzmete više od 100 komada novčanica ili kovanica, na to ćete platiti proviziju.

"Ona iznosi 1,5 posto i naplaćuje se na onaj najmanji iznos apoena. Ako korisnik donese 100 novčanica od 100 kuna i 10 novčanica od 10 kuna, naknada će mu se naplatiti samo za onaj iznos 10 puta 10 kuna", rekao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Pročitajte i ovo Trgovine: Ilustracija - 5 VLADIN ULTIMATUM Trgovcima ubrzo istječe rok za smanjenje cijena: Dnevnik Nove TV u posjedu dopisa koji je Ministarstvo poslalo upravama trgovačkih lanaca

U Fini je nešto drugačija računica.

"Trenutna cijena je 1 cent za iznad 100 komada, odnosno cent po komadu", rekla je savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo.

Ako ste primjerice u ladici ili ispod madraca pronašli ušteđevinu i to onu u kunama, ne morate brinuti. Hrvatska narodna banka (HNB) će novčanice mijenjati trajno. Ako ste pak pronašli kovanice koje ste zaboravili promijeniti, njih također možete promijeniti u HNB-, ali za to imate rok do 31. prosinca 2025. godine.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić - 2 EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Ivan Anušić o smjeni ministrice Tramišak: "Mislim da nije bilo nikakvog razloga za to. Moja potpora premijeru? To je uvijek bilo neupitno"

Dakle, ove godine zamjena je moguća u bankama, Fini ili Hrvatskoj pošti, a od iduće godine taj će posao raditi isključivo HNB.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene