Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela sa 17

VIDEO Ispovijest bivše prostitutke: 'Prihvatila bih sve, samo da zaradim za stan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresnu priču o životu u paklu prostitucije ispričala je žena koja je prodavala svoje tijelo posljednjih 13 godina. Ona se uspjela spasiti, ali mnoge su djevojke, i u ovim trenucima negdje zaključane, prisiljene na prostituciju.

Kako izgleda život prostitutki, tko su njihove mušterije? I ono najvažnije, zašto tom organiziranom kriminalu policija ne staje na kraj? Otvoreno je za Provjereno progovorio i svodnik koji se trenutačno skriva od policije. Posao je krenuo nizbrdo kaže kada je policiji prestao plaćati reket.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad."

Intimne užase svog života ispričala je Tina. Radila je kao prostitutka. Jedna od poznatijih u Zagrebu. I tako posljednjih 13 godina. Počela je sa 17. 'Bila sam u takvoj situaciji da bih prihvatila sve, samo da eto zaradim za stan i ne idem kući. Rekla sam: pa zašto ne, ako mogu inače biti s nekim, zašto ne bi uzela novce za to', kaže Tina.

Upoznala je tada neki novi svijet. Mislila da je puna samopouzdanja. Đurđica Kolarec voditeljica je projekta suzbijanja trgovanja ženama. Seksualna industrija, kaže, danas se toliko propagira, samo kako bi uvukla mlade djevojke pod izlikom atraktivnog posla s odličnom zaradom.

>> EKSKLUZIVNE ispovijesti bivše prostitutke i svodnika

'Ispočetka im to izgleda vrlo glamurozno da bi se na kraju ispostavilo da tu nema ništa glamurozno jer i takozvana elitna prostitucija je samo ponižavanje osobe i svođenje tijela na robu koje se prodaje', rekla je Kolarec.

SOS telefon na koji se mogu javiti je 0800 77 99. 'Broj 0800 77 99 je slabo poznat, tako da ne zvoni baš prečesto, ali pazimo da je uvijek uz nas', rekla je Klarec.

Tinine usluge koristili su mnogi. Od političara, direktora državnih i privatnih poduzeća, policajaca, djece poznatih roditelja, sportaša… Nekad je to bio dobro plaćeni posao. Više nije toliko. 'Bilo je od nekih 200 maraka u ono vrijeme, sad je bilo 100 eura. Znači 200, 300.. 500. Jahte su bile po 1.000-2.000 eura par dana, tako cure su išle', kaže Tina.

U zadnje vrijeme takozvana jeftina prostitucija odvija se po salonima za masažu gdje stalno traže djevojke za rad. Posljednje vrijeme sve učestalija je, kaže Tina, i elitna prostitucija, zbog čega su u Hrvatskoj već bila uhićenja. Traži to poznata noćna muška ekipa.

Skypom smo razgovarali sa svodnikom koji se organiziranjem prostitucije bavio pet godina. Kasnije prešao na escort. Sada je u bijegu. Izvan Hrvatske. 'Upadali su u stanove kad sam radio. Na primjer naruče se na oglas kao klijenti. I onda kad upadnu u stan ponude da vas ne privode da vas ne procesuiraju, plaćaj toliko i toliko i nećeš imati problema', ispričao je.

Plaćao im je, kaže tisuću i pol eura mjesečno. A kad je prestao plaćati, dobio je optužbe da je podvodio osam djevojaka. Osuđen je bio na godinu dana zatvora.

'Kad sam izišao u ljeto 2008. onda su mi ponudili da plaćam reket 1.000 -1.200 eura mjesečno i da neću ići u zatvor nikako i da mogu slobodno da radim na području grada Zagreba, Hrvatske gdje hoću, tako je i bilo ... Ja sam počeo raditi do kraja 2008., i pošto nije bilo posla, ja sam prestao s tim', ispričao je.

Danas smatra kako policija vrlo dobro zna tko što radi. Za nedavno uhićenog policajca Mislava Merkaša, osumnjičenog za uzimanje mito od svodnika uz uvjet da ih neće 'uhititi' smatra da nije mogao raditi sam. Kontroliraju li danas svoje djelatnike, policija ne želi komentirati.

>> Blokirana imovina policajcu osumnjičenom za korupciju

Posao je to u kojem većina djevojaka na kraju završi s PTSP-om, suicidom, psihijatrijom, otmicom. Ove žene većina će osuditi. Ocijeniti osobama niskog morala, bezvrijednim ženama. Ali i one su nečije sestre, majke, prijateljice, kćeri. Najteže je, svjesne su i same, reći da su i one samo žene koje su prisiljene obiteljskom situacijom u nekom trenutku svog života pokleknule. Ali, i dobile priliku za novi život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene