Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UGROŽENIJI ZBOG KORONE

Mnogi je ne prepoznaju dok nije kasno: Od ove bolesti u Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, a zovu je još i "tihi ubojica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti održana je konferencija za medije na kojoj su izneseni najvažniji podaci o ovoj bolesti. Ovogodišnje je obilježavanje posvećeno svim medicinskim sestrama i tehničarima koji skrbe za oboljele od šećerne bolesti.

Dijabetes, ili kako ga zovu "tihi ubojica" zbog nespecifičnih simptoma, treći je uzrok smrti u Hrvatskoj, a svaka deseta osoba boluje od šećerne bolesti. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 500 000 oboljelih, a poražavajuća je činjenica da njih gotovo 40% niti ne zna da u sebi nose ovu najrašireniju kroničnu bolest.

"Prema podacima CroDiab registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2019. godini bilo je nešto više od 315 tisuća oboljelih od šećerne bolesti. No, ukupan je broj oko 500 000, jer gotovo 40% osoba niti ne zna da boluje od dijabetesa. Usporedbe radi, 2016. godine ih je bilo 284 000, što ukazuje na porast oboljelih. Što se tiče broja umrlih, 2019. je dijabetes bio treći uzročnik smrti u Hrvatskoj, s nešto malo više od 4000 umrlih, dok jer 2016. bilo gotovo duplo manje", izjavila je dipl.soc. Marija Švajda iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zbog tako velikog broja oboljelih, veliki su i troškovi liječenja. Tako su prema podacima iz 2016. troškovi liječenja dijabetesa iznosili čak 4,6 milijardi kuna, od čega je 88% tih troškova išlo na liječenje kroničnih komplikacija. To samo pokazuje da se u većini slučajeva šećerna bolest otkrije u vrlo kasnoj fazi, što onda dovodi i do većeg broja komplikacija koje čine velike troškove za zdravstvo. Unatoč velikom broju oboljelih, liječnici poručuju kako je Hrvatska na zavidnom nivou kada je riječ o dostupnosti liječenja i najnovijih lijekova.

"Kao dijabetolog mogu reći da sam ponosan što u Hrvatskoj imamo sve mogućnosti liječenja šećerne bolesti. Imamo moderne lijekove i moderne tehnologije. Praktički, nema niti jednog lijeka koji je registriran u Europi i svijetu, a da nije dostupan na listi HZZO-a u Hrvatskoj. To nam nameće jednu obvezu da postignemo što bolju regulaciju šećerne bolesti. Pri tome je ključna suradnja između liječnika obiteljske medicine, liječnika dijabetologa, ali isto tako i samih oboljelih", rekao je doc.dr. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

Kako bi skrenuli pozornost na ovu bolest, Hrvatski savez dijabetičkih udruga pokrenuo je javnozdravstvenu i edukativnu kampanju #pokrenise! Kampanja poziva sve građane diljem Hrvatske da svaki dan izađu van i naprave barem neku tjelesnu aktivnost, jer na taj način čine dobro za svoje zdravlje. Kako bi potaknuli druge, mogu na Facebook stranici Saveza ostaviti svoju fotografiju ili video svoje tjelesne aktivnosti.

"Javnozdravstvena ali i edukativna kampanja #pokrenise pokrenuta je kako bi podigli svjesnost o važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti kao i zdravih životnih navika koje uključuju pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Namijenjena je svim građanima diljem Hrvatske čime ih želimo potaknuti da sami mogu učiniti puno na prevenciji i zaštiti svog zdravlja. Ovo je zamišljeno kako svojevrsni Virtualni dnevnik tjelesne aktivnosti svakog građana, koji će poticati jedne druge na aktivnost. Kampanju #pokrenise podržale su mnoge javne ličnosti poput europarlamentaraca, glumaca, sportaša, a podržao nas je i predsjednik RH, Zoran Milanović, koji je poslao video poruku. Svakako je važno spomenuti kako je za našu kampanju HZJZ pod vodstvom prof. Sanje Musić Milanović i njezinim projektom Živjeti zdravo osmislio jelovnik za škole prilagođen učenicima oboljelima od šećerne bolesti te dva sendviča za osobe sa šećernom bolešću", izjavila je predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, mag.soc.geront. Zrinka Mach.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti posvećeno je medicinskim sestrama i tehničarima koji skrbe za oboljele od dijabetesa.

"S obzirom da možemo govoriti i o pandemiji šećerne bolesti, medicinskih sestara iz područja dijabetologije nedostaje - posebno onih koje se usko bave edukacijom oboljelih. Treba spomenuti i međusobnu ispomoć između odjela na nivou bolnice. Ako se javi manjak medicinskih sestara onda pomažu sestre s drugih odjela. U doba pandemije koronavirusom teže je raditi zbog primjena strožih mjera koje treba primjenjivati kod dolaska na kontrolne preglede; uzimanja epidemioloških upitnika, provjera samoizolacije, mjerenja temperature, dezinfekcije ruku i površina, nošenja zaštitne opreme, držanja fizičke distance, provjetravanja prostorija te razmaka između pregleda", rekla je glavna sestra Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, dipl.med.techn. Vilma Kolarić.

Na konferenciji je također istaknuto, da u doba pandemije COVID-19, osobe sa šećernom bolešću posebno moraju paziti na zaštitu svog zdravlja. Dosadašnji podaci pokazuju kako osobe koje su se zarazile ovim virusom, a imaju dijabetes i kardiovaskularne bolesti, razviju težu kliničku sliku (upala pluća ili završe na respiratoru ), koja nerijetko završi i smrtnim ishodom. Stoga, stručnjaci pozivaju na posebnu zaštitu, među kojima je svakako i cijepljenje protiv gripe i pneumokoknih bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene