Obavijesti Video Pretražite Navigacija
reagirala i predsjednica

Hrvatski veleposlanik u BiH povučen na konzultacije u Zagreb: ''Nisam bio na svečanoj akademiji''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio pozvan je na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog ''dana republike'' RS.

Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije" Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom''

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je Krstičević. 

Hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio kasno poslijepodne - snimile su kamere Nove TV - hitno je stigao na sastanak u Zagreb. Pozvan je da objasni zašto je bio u Banjaluci na proslavi protuustavnog Dana republike srpske. Del Vechio uvjerava kako nije bio ni na mimohodu ni na svečanoj akademiji nego samo na unaprijed dogovorenom sastanku s Dodikom.

Reagirala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku i oštro su osudili odlikovanje zločinca. U priopćenju su najavili da će detaljno ispitati kako je došlo do toga da veleposlanik ode na tu proslavu.

Potvrdili su da je, na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije.

''Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije bila upoznata s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku'', odgovorili su na upit portala DNEVNIK.hr iz Ureda predsjednice.

Istodobno, oštro je osudila odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.(L.R., Hina)

Aktualno Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca Al Hamra Al Hamra Foto: Getty Images Oman Oman Foto: Getty Images Oman Oman Foto: Getty Images Oman Oman Foto: Getty Images +0 Oman Putovanja Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca 1/5 >>

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene