U Banjoj Luci je paradom obilježen Dan Republike Srpske. Čelnici tog entitata ne odustaju od proslave, iako je proglašena neustavnom.

Galerija


Pred nekoliko tisuća građana marširale su policijske postrojbe, nekoliko stotina pripadnika civilnog sektora te postrojba s uniformama Kraljevine Srbije iz Prvog svjetskog rata.

Vezani članci Ivan Begić Mladog hrvatskog političara Ivana Begića iz Banje Luke proglasili ustašom, policija odbila primiti kaznenu prijavu Slika nije dostupna Ministarstvo obrane BiH "pere ruke" oko postrojavanja 9. siječnja: Vojnici u Banjoj Luci bili zakonito

Uz najviše srpske političare iz BiH, ceremoniji su prisustvovali srbijanska premijerka i ruski veleposlanik te sin nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog veleposlanika, no u njoj su sudjelovali predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a također i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je sjedio u prvom redu na svečanoj akademiji održanoj u dvorani "Borik" i kojega su posebice pozdravili kao "voditelja izaslanstva hrvatskog naroda". (Hina/B.V.)