Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što su sve radili?

Zastupnici iz Sabora odlaze na zimske praznike koji će trajati preko mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici idu na zimske praznike. Odmarat će mjesec dana, a u saborske klupe vratit će se nakon predsjedničkih izbora - 15. siječnja.

Donijeli su 241 zakon, ali su i kažnjeni više od 300 puta. Prije zimskog odmora još su jednom sjeli u saborske klupe i ovršni zakon poslali u treće čitanje.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju" Katarina Peović i Gordan Jandroković POČEO SABOR Jandroković izbacio Peović iz sabornice na dva dana: ''Ljudima crtate metu na čelo''

Tijekom godine pooštrili su kazne za obiteljsko i spolno nasilje. Napad na učitelja i socijalnog radnika ubuduće će se tretirati kao napad na službenu osobu. Odbili su SDP-ov prijedog da se izmjeni Zakon o izboru predsjednika, kao i onaj da su birački odbori višestranački.

Iako ih je svojevremeno Peđa Grbin pitao koga ih je strah, u ovom sazivu straha očito nije bilo. Zastupnici su kažnjeni 327 puta. Najviše se tu ističe svađa dvaju Gordana – Marasa i Jandrokovića.

"Gledate me vrlo negativno, vrlo neprijateljski. Imate li problem sa mnom“ zapitao je u jednome trenutku Ivan Lovrinović predsjednika Sabora te zaradio opomenu.

On pak tvrdi da se danas govori puno slobodnije i otvorenije nego prijašnjih godina, i da je zato puno više teških riječi. Stoga ne čudi njegova zahvala na zadnjoj sjednici. "Posebno ove godine želim zahvaliti jednoj službi, to je naša stražarska služba koja je imala više posla nego inače".

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, kaže da je bilo pomaka unaprijed, ali ipak štedi na komplimentima te objašnjava zašto je bilo bolje. „Čisto zbog novog Poslovnika koji je u znatnoj mjeri otežao takozvano trolanje kojima smo svjedočili prošle godine od strane pojedinih zastupnika".

(NE)RAD ZASTUPNIKA U BROJKAMA

U nekoliko navrata bio je upitan kvorum. Jedva se potvrdio mandat novom zastupniku. A ljetos su slučajno ili namjerno Bandićevi zastupnici kasnili na glasovanje.

"Bandićevi žetončići i ostali zastupnici koji održavaju ovu parlamentarnu većinu zapravo su doveli do toga da se ova vlast kompletno održava zahvaljujući političkoj korupciji", zagrmio je tada Davor Bernardić sa govornice.

Zastupnici su se javili za riječ 11 tisuća puta. Među najaktivnijima zastupnici MOST-a. "Kad je bio proračun, rasprava o amandmanima, a to je najvažniji dokument, jedini zastupnici MOSTa su bili u Sabornici. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo", kazao je Nikola Grmoja.

No, nisu svi tako aktivni. Tako Milorad Batinić iz HNS-a uvjerava da je nekin zastupnicima zaboravio izgled.

Zbog pritiska oporbe vladajući su odustali od iznajmljivanja sabornice za kongres EPP-a. Zasjedali su 107 dana, 750 sati. Donijeli 241 zakon. 28 oporbenih je odbijeno.

Ipak, ukupan dojam nije dobar, barem ako se pita zastupnika Miranda Mrsića. "Ugled nas političara nije velik, a s time što se desilo u proteklih godinu dana, ugled je još i manji. Ugled Sabora je jako nizak", tvrdi Mrsić, dok Gordan Jandroković kaže kako pamti samo sretne dane.

Ove se godine raspao i Živi zid. U njihov klub stiglo je dvoje novih. Do raskola je došlo i kod Nezavisnih za Hrvatsku. Siniša Varga prešao je Bandiću. Troje smijenjenih ministara: Marić,Tolušić i Kuščević, došli su u saborske klupe. A u europski parlament otišla Sunčana Glavak.

Svi oni zajedno nazdravili su i otišli na odmor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene