Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro napreduje

Pelješki most iz zraka: Pogledajte kako danas izgleda jedno od najvažnijih gradilišta u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srpnju 2021. godine postavljen je posljednji segment Pelješkog mosta, a radovi i dalje napreduju. Hrvatska je službeno spojena, ali pristupne ceste, vijadukti i tuneli neće biti završeni do sredine 2022. godine.

Radovi na samom mostu trebali bi biti završeni do kraja ove godine. No mostom ćemo se moći voziti, prema najavama tek u srpnju iduće godine.

Jedno je to od gradilišta u Hrvatskoj koje izaziva najveću pozornost javnosti, a brojni stanovnici zemlje jedva čekaju mogućnost da što jednostavnije mogu doći na krajnji jug Lijepe naše.

Ideja o gradnji mosta potječe još od 1997. godine, kada ju je javnosti objavio dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje (SDP). Most je 2000. dodan u prostorni plan županije, a 2005. i 2007. svečano su otvarani radovi na izgradnji kojom je do 2010. bilo realizirano tri posto projekta, uz utrošenih 246 milijuna kuna i tek 71 milijun kuna ostvaren gradnjom.

Pročitajte i ovo Pelješki most - 1 Napredak je vidljiv Kako napreduju radovi na Pelješkom mostu mjesec dana nakon spektakularnog spajanja? Grci priznaju problem s pristupnom cestom, otkrivaju je li planirani rok dostižan

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna otvaranje sljedeće godine FOTO I VIDEO Radi se punom parom: Pogledajte kako danas izgleda Pelješki most

Nakn ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine konačno se otvara mogućnost za sufinanciranje projekta. Dvije godine kasnije, 2015. odobreno je 330 milijuna eura uz financiranje 85 posto troškova gradnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spajanje s jugom Hrvatske VIDEO Objavljena impresivna snimka spajanja Pelješkog mosta: Pogledajte kako je to izgledalo na mjestu događaja

Natječaj dobiva kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation s ponudom od 2 milijarde kuna i rokom izgradnje od 36 mjeseci. Od tada radovi na izgradnji strateški važnog projekta jako dobro napreduju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene