Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz novih potresa

Još jedna neizvjesna i ledena noć na Banovini, tlo i dalje podrhtava. Šef stožera Medved kaže da nitko neće ostati gladan

Podrhtavanja na Banovini se nastavljaju. Dodatne probleme stvara snijeg, onima koji saniraju štete, ali i obiteljima koji još nemaju ni krova nad glavom. Očekuje se da bi od danas država trebala početi preuzimati organizaciju toplih obroka. Vojska sređuje zemljište na kojem bi trebalo niknuti kontejnersko naselje.

* Snijeg je dodatno otežao teško stanje u Banovini 

* Tlo ne prestaje podrhtavati

* Počinje tranzicija kuhara volontera i Pletera oko kuhanja

* Vojska uređuje Sajmište na kojem će biti kontejnersko naselje 

Tijek događaja pratite u nastavku.

22:08 EMSC javlja o novom podrhtavanju nekoliko minuta prije 22 sata. Zabilježen je potres magnitude 1,6 po Richteru s epicentrom 23 kilometra zapadno od Siska.

21:51 Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako će stajalište o istražnom povjerenstvu zauzeti kad službe na terenu provjere koliko je zgrada stradalih u potresu bilo obnovljeno nakon rata. Više o tome >OVDJE. 

21:50 Potpredsjednik Vlade i šef Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved poručio je da će svi potrebiti dobiti topli obrok te da nitko neće ostati gladan, no nije rekao koliko još ima ljudi bez privremenog smještaja. Više o tome >OVDJE. 

21:40 Još jedan potres, sada pak jačine 2,9 po Richteru, na istome području.

21:39 Kuhari-volonteri se lagano pakiraju. Do kraja tjedna - plan je da napuste područje Banovine. Nakon što su posljednjih 13 dana za građane kuhali šefovi iz cijele Hrvatske, uključila se država. >Opširnije

21:35 Novi potres zabilježen je u okolici Gline, ovaj put jačine 1,9 po Richteru, javlja EMSC. Potvrda je to da ovo područje i dalje ne mmiruje.

16:48 Imanje 90-godišnje bake Mire u Glini stradalo je u potresu. Iako ima na svojoj kući crvenu naljepnicu, ona i dalje spava u njoj i - čeka kontejner. >Opširnije

16:35 Hrvatska pošta je, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske o proglašenju stanja katastrofe uzrokovane potresima, prilagodila poslovanje na pogođenom području. Više o tome OVDJE. 

15:20 Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je u ponedjeljak da je pregledana polovina prijavljenih oštećenih objekata u gradu, njih oko 6300, od kojih je gotovo polovina privremeno ili trajno neupotrebljiva. Prijave i dalje stižu.

Istaknula je da su u Sisak dosad stigla 73 kontejnera, od kojih 31 ima priključak za struju pa se njima može koristiti u zimskim uvjetima. U njima je trenutačno smješteno 80 osoba.

Dosad je u Sisku registrirano oko 300 zahtjeva za kontejnere za one koji nemaju riješen smještaj, a stambeni su im objekti trajno neupotrebljivi.

U sisačkim školskim dvoranama smještene su 153 osobe. Kako je rekla Ikić Baniček, u planu je pregled sisačkoga hotela "Panonija" u koji bi se moglo smjestiti još najmanje sto osoba.

Gradonačelnica je također rekla kako su stigle i ponude privatnih iznajmljivača koji žele prihvatiti dio stradalnika.

U planu je da se do početka nastave osobe smještene u dvoranama osnovnih škola "22. lipnja i "Braća Ribar" premjeste u dvoranu Brezovica u Capragu. Prednost će imati one osobe i obitelji čiji su stambeni objekti dobili crvenu naljepnicu.

Sisačka gradonačelnica je spomenula kako će 18. siječnja nastava početi za sve sisačke osnovnoškolce. Zahvaljujući angažiranju gradskih službi, učenici triju osnovnih škola koje zbog veće štete još nisu osposobljene za nastavu prevozit će se u najbliže škole.

14:19 Pitali smo Marina Medaka iz Nacionalne udruge ugostitelja odlaze li iz Petrinje kuhari volonteri u srijedu ili ne. Kako su ugostitelji ranije rekli, oni u Petrinji ostaju do srijede, kada bi državna tvrtka Pleter u potpunosti trebala preuzeti organizaciju. Ministar Medved rekao je pak da ugostitelji ostaju do daljnjeg.

"Mi se u srijedu povlačimo s ovako velikim količinama. Mi ćemo i dalje dolaziti kuhati, dijeliti hranu na određenim punktovima. Kuhat ćemo oko 2000, 3000 obroka, ponekad možda i više", objasnio je Medak.

No njihova uloga će sada biti sporedna. Da se u srijedu, kaže, svi volonteri kuhari povuku, država bi trebala biti u stanju sama skuhati i distribuirati dovoljne hrane. 

"Nitko neće biti gladan", kaže i Medak.

14:15 Potresom pogođeno područje sprema se i za početak nastave u ponedjeljak. U gradu Sisku nastava će se odvijati po A modelu, dakle u školama. Ravnatelj Srednje škole Petrinja kaže kako su u tehničkom smislu spremni za online nastavu, ali treba uzeti u obzir u kakvoj su se sve situaciji našla djeca. Ispred glazbene škole u Sisku djeca su zasvirala i tako označila početak kampanje kojom prikupljaju sredstva za izgradnju porušene škole.

"Mi ćemo probati krenuti s nastavom jer smatramo da je najbolje pokušati uvesti rutinu da djeca ne misle o stvarima koja se oko njih događaju. Da probamo s njima stupiti u kontakt i u tih prvih tjedan, dva da osjetimo uopće kako se ta djeca osjećaju da vidimo šta će dalje biti", kaže Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole u Petrinji.

14:10 "Jučer nakon što je cijeli dan padao snijeg donijeli smo odluku da prestajemo sa svim aktivnostima otklanjanja neposredne opasnosti od pada predmeta sa visina do daljnjeg - preveliki je rizik, prevelika je opasnost", rekao je danas Miroslav Golub, vatrogasni zapovijednik, JVP Sisak.

Napomenuo je kako su članovi te postrojbe i mnogih dobrovoljnih vatrogasnih društava u proteklih 14 dana imali oko četiri tisuće intervencija.

U intervencijama su im se često pridruživali zaposlenici komunalnih službi, alpinisti i drugi. U intervencijama, kako je rekao, nekoliko je vatrogasaca ozlijeđeno, ali bez težih posljedica.

"Želio bih samo neki smještaj za djecu, kontejner ili neku mobilnu kućicu, vidim da ih ima tu uz cestu njih par koje su ostavljene", požalio se Nenad iz Gline.

14:05 U središtu Petrinje je i reporteka Ivana Pezo Moskaljov koja je objasnila kako stoje stvari s podjelom toplih obroka.

"Stvari danas funkacioniraju kao i protekla dva tjedna. I danas su se u centru Petrinje dijelili obroci. Ugostiteljima pomaže i Pleter. Tvrtka je obroke pripremila na tri lokacije. Obroci su se u centar dostavljali, pakirali, a zatim dijelili potrebitima na različitim lokacijama. Kako će stvari funkcionirati idućih dana, tek će se vidjeti", izvijestila je Pezo Moskaljov.  

14:00 Potres od 3,2 oko 13:45 opet je tresao okolicu Siska. 

 

12:30 Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je kako bi u kontejnerskom naselju na Sajmištu volio smjestiti i stanovnike i male poduzetnike, a obećao je i dječje igralište i kuhinju. 

"Mi ovdje imamo još jedan problem. Imamo dio s druge strane parcele, od još 10.000 kvadrata, koji bismo mogli preko stečajnog upravitelja što prije staviti u funkciju, kako bi se moglo nadograditi još nekim sadržajima", rekao je.

"Mi moramo raditi dan i noć, osuđeni smo na rad. Kada napravimo dobru analizu, mislim da je realno da imamo vidljive tragove za 14 dana. Cilj je da se ako treba u sedam dana duže radi, ali da napravimo kako spada", objasnio je gradonačelnik te obećao i asfalt. 

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Pleter već danas započeo s radom. 

Tomo Medved, koji je također obišao lokaciju na kojoj će biti kontejnersko naselje, rekao je da je ono samo jedan od oblika zbrinjavanja ljudi. Već 369 kontejnera postavili su uz kuće iz kojih se mještani ne žele maknuti.

"Bez obzira na to što smo svi nestrpljivi i htjeli bismo odmah sve, sve radimo koordinirano i sustavno. Ovo je dokaz da smo vrlo odgovorno pristupili upravljanje krizom. Nažalost, i snijeg nam otežava. Zatražio sam od svih službi dodatni napor kako nijedan čovjek ne bi bio ostavljen", naglasio je Medved. 

Pričao je i o Pleteru, koji danas počinje preuzimati kuhanje obroka. 

"Naši vrijedni ugostitelji, kojima i sada zahvaljujem, nastavljaju raditi na svojim lokacijama onako kako su to radili i dosad, a Pleter uzima pripremu hrane, poglavito za šire područje Petrinje, ruralna područja oko Gline, po modelu u kojem načelnici i gradonačelnici upućuju prema Stožeru potrebite količine hrane, definiraju punktove na koje Pleter dovozi, definiraju odgovornu osobu koja preuzima hranu. Pleter dovozi hranu, odgovorne osobe preuzimaju i organiziraju podjelu na svojim područjima", rekao je Medved. 

"Nijedan čovjek neće biti gladan"

"Niti jedan čovjek ne smije i neće ostati gladan. Topli obrok je izuzetno važan. Zato se s jedne strane nastavlja program koji su dosad organizirali ugostitelji, a dodatno je angažiran Pleter, koji će obroke pripremati i dovoziti, a jedinice lokalne samouprave ih preuzimaju", naglasio je.

Ugostitelji su rekli da su tamo do srijede. 

"U partnerskom odnosu dogovoreno je da oni nastavljaju dokle mogu ili dokle žele, to je na njima. Dokle mogu ili žele dobrodošli su i nastavljamo s našim partnerskim odnosom. Onog trenutka kad oni odluče prekinuti, mi ćemo naći odgovarajući model i nastaviti hraniti narod", kaže Medved. 

Na pitanje zašto tvrtka Pleter nije ranije preuzeo kuhanje: "Da se za to ukazala potreba, angažirali bismo je ranije"

"S današnjim danom idemo sa 10.000 kuhanih obroka koje tvrtka Pleter priprema. Uz to, dodatno ide cjelodnevni lunck paket. Uz kuhani obrok dobivaju i lunch paket. Pored toga, Crveni križ dodatno obilazi i daje pakete koje je davalo i do sada", kaže Medved. 

"Da se nisu angažirali ugostitelji, angažirao bi se Pleter"

"Da se nisu angažirali ugostitelji, istog bi se trenutka angažirala tvrtka Pleter. Tvrtka je Pleter sve ovo vrijeme bila prisutna. Kuhaju za vojsku, za civile u vojarni, za sve u sustavu civilne zaštite", rekao je.

11:40 "Mi bismo htjeli da je to i ranije počelo, organizacija države, da se uhvati svog posla. Bit ćemo tu dokle god treba, u srijedu nam je zadnji dan do kada kuhamo. Od danas do srijede je ta prilagodba, a tad bismo sve trebali prepustiti firmi Pleter", rekao je Ivica Katić, kuhar volonter iz Splita kojeg smo zatekli kako kuha grah. Današnji obrok kuhari pripremaju u dogovoru sa Civilnom zaštitom i Crvenim križem.

"Ja ne znam gdje su bili do sada, to je enigma. Pitanje za sve nas. Vjerojatno ćemo dobiti nekakav odgovor i opravdanje države oko toga gdje su bili dosad. Ja mislim da jesu u stanju, ipak imaju te kuhare i konobare koji su prošli neku obuku i školu", zaključio je. 

11:35 U predgrađu Petrinje, na Sajmištu se priprema kontejnersko naselje. Vojska je na terenu kako bi se prostor prilagodio. Prema nekim procjenama, u njega bi trebalo biti smješteno oko 500 ljudi. Sve bi trebalo biti gotovo za dva tjedna. 

Radove su došli vidjeti ministar obrane Mario Banožić, gradonačelnik Darinko Dumbović te Tomo Medved.

11:20 Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) na Twitteru je zahvalio korisnicima iz Hrvatske koji su centru donirali više od 15.000 kuna iako usluga, kako su sami rekli, nije savršena.

Više o tome ovdje.

Elementarna nepogoda i u Krapinskim Toplicama

 11:02 Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u ponedjeljak je proglasio elementarnu nepogodu za općinu Krapinske Toplice, gdje su štete od potresa 29. prosinca prošle godine procijenjene na više od 4,2 milijuna kuna.

10:45 Crveni križ objavio je dosadašnje aktivnosti. Podijelili su više od 380 tona hrane, više od 154 tisuće toplih obroka za stanovništvo, više od 24 tisuće toplih obroka za operativne snage, više od 240 tisuća litara vode, više od 44 tone odjeće te 1171 grijalicu uz svu ostalu humanitarnu pomoć. 

Lokacije za tople obroke

U Glini, Petrinji i Sisku na više lokacija dijele se topli obroci, a najveći dio obroka dostavlja se direktno građanima. Konkretne lokacije podjele toplih obroka su sljedeće:
• Glina (Drvni centar)
• Petrinja (Gradski centar i Teniski klub)
• Sisak (Kolektivni, evakuacijski centri te sve osnovne škole)

Psihološka pomoć

Timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 4600 usluga psihosocijalne podrške, kažu u CK-u.

Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku neke od aktivnosti koje se provode su organizacija igraonice za djecu te izvedba predstave za djecu. 

"Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć", napominju.

CK: Prikupljen 41 mil. kuna, fale agregati, grijalice...

Do 10. siječnja na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 66.523 donacija u ukupnom iznosu od 41.897.082,45 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 87.361 poziv, u vrijednosti od 546.006,25 kuna (uključujući PDV i naknadu teleoperatera).

Trenutačno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. S obzirom na zahladnjenje, veća je potreba za toplom odjećom i obućom, dekama i grijalicama.

Svi koji to žele i u mogućnosti su, i dalje mogu pomoći. Kako? Piše ovdje.

Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na ovim adresama.

Medved: "Nadamo se u 20 dana smjestiti ljude" 

10:20 Načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanja posljedica potresa Tomo Medved rekao je kao se nada da će se u idućih 20 dana smjestiti ljude u mobilne kućice i kontejnere.

Medved je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" izjavio kako se već drugi dan nakon potresa počelo najavljivati i osiguravati kamp-kućice i kontejnere. Danas ih je tamo 369.

Naveo je i kako je u organizaciji Vlade i Stožera jučer stiglo 299 mobilnih kućica, a tijekom dana ih se očekuje još 70.

"U skladu s ovom dinamikom koju sada provodimo vjerujem da ćemo u narednih 20 dana realizirati cjelokupan proces", poručio je Medved i dodao kako je potrebno 1500 kućica i kontejnera.

Istaknuo je kako je na lokaciji ciglane u Petrinji već postavljeno i useljeno 20 objekata, isto je i u sisačkoj ulici Sajmište te na parkiralištu sisačkom nogometnog kluba Segesta, gdje je instalirano 35 objekata.

Za smještaj stanovništva najavljena je i obnova sisačkog hotela Panonia, gdje bi se krajem tjedna trebali osigurati kapaciteti za privremeni smještaj.

"Zahvaljujem kuharima koji su neumorno radili"

Medved je kazao kako su u petrinjskoj vojarni smještane još 222 osobe.

Izvijestio je da je danas u Petrinji s pripremom i dostavom hrane počela državna tvrtka Pleter te zahvalio svim ugostiteljima i obrtnicima koji već dva tjedna pripremaju hranu.

"Zahvaljujem svim ugostiteljima i obrtnicima na brojnim donacijama, a poglavito kuharima koji su s velikim iskustvom i srcem svih ovih dana neumorno radili kako bi prehranili stanovništvo kada je najteže", naglasio je Medved.

Na općinama i gradovima je, dodao je, da na dnevnoj razini dostavljaju podatke o potrebama za hranom i lokacijama gdje se dostavlja, kao i da odrede odgovornu osobu za prihvaćanje i podjelu hrane.

"Nitko neće ostati bez obroka i u to budite sigurni", rekao je te najavio da se s ugostiteljima i nadalje nastavlja taj proces koliko to oni budu mogli i htjeli.

Medved je kazao i da službe i volonteri, zbog snijega i niskih temperatura, pojačano obilaze sva naselja te dijele vreće za spavanje, deke i sav nužni materijal da ljudi što lakše prevladaju ove teškoće.

Dosadašnja bilanca štete

10:16 Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke objavio je dosadašnju bilancu oštećenih stambenih objekata. 

Prijave: 35.474
Pregledano objekata: 15.060

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja: 176
Neuporabljivo zbog oštećenja: 2008
Privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled: 1633
Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije: 1911
Uporabljivo - bez oštećenja: 404
Uporabljivo bez ograničenja: 3378
Uporabljivo s preporukom o postupanju: 5550

Treslo se noćas i jutros

9:35 Novi potres na Baniji. Hrvatski seizmolozi kažu da je bio jačine 3,1 po Richteru. 

"Jutros, 11. siječnja 2021. godine u 9:35 seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3,1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV. stupnja EMS ljestvice.

 

EMSC je prije toga na aplikaciji javio da je jačina bila 2,8 po Richteru.

"Kratak udar", pišu u Jastrebarskom. 

"Lagano pucketanje greda", napisao je na aplikaciji EMSC-a netko iz Lučkog.

"Lagani trzaj i pucketanje", napisao je treći.

Snijeg i temperature u minusu

9:38 DHMZ najavljuje hladno vrijeme za područja pogođena potresom. I danas će biti laganog snijega koji će do noći prestati. Navečer će temperatura ići do -2. Tijekom noći bit će manje oblaka, a sutra ujutro temperature padaju do -6. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 0 do 2 °C.

U srijedu ujutro i prijepodne opet može biti snijega, a u četvrtak je moguće stvaranje novog snježnog pokrivača.

"Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima. U petak će biti djelomice sunčano uz povremeno više oblaka te većinom bez oborina. Vjetar slab. Najniža temperatura zraka sljedećih dana bit će od -5 do -2, a najviša dnevna od 1 do 4 °C", piše DHMZ.

Nastava će uskoro, a nekih škola više nema

9:16 Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je u ponedjeljak kako u školama drugo polugodište počinje 18. siječnja, a napori se ulažu da nastava počne i na potresom pogođenim područjima, no u kojem će to biti obliku još će vidjeti.

Više o tome ovdje

8:00 Magnituda potresa koji je tresao sinoć u 00:30 je bila 3,6 po Richteru, javlja EMSC kojem je aplikacija opet bila zatrpana. Epicentar je bio 16 km jugozapadno od Siska. Prema komentarima, potres se osjetio i u Zagrebu, Bjelovaru, Karlovcu, a na aplikaciji piše i u BiH.

"Sisak, dobro treslo", piše jedan komentator.

"Zvuk iz dubine, pet, šest sekundi", napisao je netko iz Zagreba.

"Tutnjajući zvuk. Trešnja dvije do pet sekundi", svjedočanstvo je iz Čazme.  

EMSC je prije toga javio kako se i prije tog, u nedjelju navečer osjetio još jedan potres. Onaj jačine 2,2 tresao je oko 23:30. 

Samo u Glini 50-ak obitelji bez krova nad gavom

7:30 Ministar Darko Horvat najavio je u nedjelju da se započinje s brzom obnovom sisačkoga Hotela Panonija, nakon što je detaljnim pregledom utvrđeno da mu nisu oštećeni osnovni konstrukcijski dijelovi i da je statički siguran za prihvat oko 160 stanovnika Siska i okolice. 

Pročitajte i ovo Matea Čorić razgovarala je s Brankom Bakšić Mitić - 1 fale opremljeni kontejneri Samo u Glini 50 obitelji nema krova nad glavom: "Zamislite starije ili djecu da na ovim temperaturama idu van na WC"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Snimljeno iz zraka Impresivna snimka iz zraka: Uklonjen toranj sisačke katedrale stradale u razornom potresu

Najavio je kako će nova organizacija pripreme hrane s kakvom se kreće od ponedjeljka ići k tome da rastereti one koji kuhaju, sortiraju i dobavljaju namirnice.

Više o tome ovdje

7:00 Vojska je jučer vozila zemlju u prognaničkom naselju Mala Gorica. U MORH-u objašnjavaju kako zemlju prebacuju sa Sajmišta koje se uređuje za kontejnersko naselje u kojem bit trebao biti dio stanovnika i dio obrtnika, a moglo bi biti čak i kuhinja. 

Više o tome ovdje.  

6:30 Branka Bakšić Mitić rekla sinoć je rekla kako samo u Glini još 50-ak obitelji nema krova nad glavom. Nedostaje im opremljenih kontejnera sa sanitarnim čvorom. 

Više ovdje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene