Premijer Plenković komentirao je obnovu na petrinjskim području te izjavu petrinjskog gradonačelnika da će tužiti državu ako bude ustanovljeno da je bilo malverzacija oko obnove.

Galerija Premijer Andrej Plenković Andrej Plenković Andrej Plenković - 1 +1 Andrej Plenković

Istragom bi trebalo utvrditi tko je odgovoran za nekvalitetnu gradnju i obnovu na potresom pogođenom području, izjavio je premijer Plenković uoči sastanka vrha HDZ-a u Zagrebu. 

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Hoće li rasti cijena struje u Hrvatskoj? ''Kako smo prošli sve dosadašnje situacije, proći ćemo i ove pred nama'' Andrej Plenković Premijer o nagradama za cijepljenje: ''Ja nisam baš za to, što ćemo onda s milijun i pol ljudi koji su se već cijepili''

Kazao je kako je cilj današnjeg sastanka u središnjici stranke izvijestiti predsjedništvo i nacionalno vijeće o aktivnostima Stožera proteklih dana, te o djelovanju na sisačkom području. "Cilj je i pripremiti se za sjednice Sabora", dodao je. 

"Treba se sve rasvijetlili oko poslijeratne obnove. Od svih službi s terena zatražio sam da se precizno ustanovi i identificira koliko je stradalih zgrada u potresom pogođenom području onih koje su bile ili sanirane ili obnavljane u poslijeratnoj obnovi. Kada vidimo o čemu se radi, onda ćemo zauzeti stav", rekao je premijer.

Komentirao je izjavu gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića koji je rekao da će tužiti državu ako se ustanovi da je bilo malverzacija oko obnove.

"Mi smo stalno u kontaktu. Vlada je puno pomogla Petrinji i pomagat će. DORH radi na tome, pretpostavljam da se poduzimaju aktivnosti, a sva će im dokumentacija biti dostupna", kazao je i dodao kako je Hrvatska dobila 683 milijuna eura iz EU fonda za solidarnost.

Početak nastave?

Komentirao je i zabrinutost roditelja za djecu, a vezano za početak škole u centru Zagreba. 

"Poseban smo dio stavili za obnovu zgrada od potresa. Radimo i na tome da krene obnova privatnih zgrada i kuća, kako bi građani živjeli normalno što prije".

Kazao je kako će se odluke o eventualnom prebacivanju nastave na online donijeti u naredna dva dana. "Sutra i prekosutra će se dogovoriti hoće li nastava ići na online”, rekao je Plenković.

Što se cijepljenja saborskih zastupnika tiče, rekao je kako je sasvim prihvatljivo da se saborski zastupnici cijepe, iako nisu svi pripadnici rizičnih skupina.

"Sabor je ključno predstavničko tijelo mislim da treba imati mogućnost cijepljenja. Ponuda ide prema svima, odluku donose zastupnici. Sabor i župani nisu u istoj poziciji, oni će doći na red, a išli smo logikom najugroženiji, najizloženiji… No Sabor, Vlada, Ustavni sud – to je ukupno oko 200 ljudi.

Cilj je što više ubrzati procjepljivanje stanovništva. Odaziv je jako dobar. Vjerujem da ćemo cijepiti velik broj ljudi", uvjeren je Plenković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju