Obavijesti Video Pretražite Navigacija
situacija i dalje ozbiljna

Unatoč crvenim oznakama neki stanari ne žele se iseliti: "Ako odemo odavde, sve će još više propasti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci nastavljaju sa sanacijama goleme štete od potresa u Zagrebu. Iz nesigurnih zgrada iselili su brojni građani i radnici. Međutim, neki pojedinci unatoč crvenim oznakama, iz svojih stanova ne žele.

Deveti je dan sanacije od potresa. Zagrebački vatrogasci rade u petoj brzini. Situacija na terenu i dalje je ozbiljna.

Pročitajte i ovo Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili" Slabi potres u Zagrebu slabiji nego noćas Novi potres uznemirio Zagrepčane: "Opet taj zvuk prokleti"

"Ima dosta posla. Radimo od jutra kada primimo službu do večernjih sati. Tako da se mole građani da ne koriste bezveze stalno 193 osim u slučaju hitnosti i žurnosti“, kaže Josip Vađić iz JVP-a Zagreb.

Hitno i žurno preseljeno je oko 150 radnika HŽ-a. Njihova zgrada u Mihanovićevoj ulici, nakon potresa, više nije sigurna.

"Mi smo se preraspodijelili u postojeće prostore. Dakle, prostore koji su u našem vlasništvu, u koje smo imali i smanjili smo broj ljudi prema uputama stožera radi socijalnih kontakata. Tako da za taj smanjeni broj ima mjesta u našim prostorima“, kaže Nikola Ljuban, član uprave HŽ-a.

U lošoj situaciji je i Medicinski fakultet. Šteta se procjenjuje na oko 500 milijuna kuna.

"Uz pomoć susjednih fakulteta, Instituta Ruđer Bošković koji ima kapaciteta, nadamo se da ćemo uspostaviti normalnu nastavnu aktivnost“, kaže Marijan Klarica, dekan medicinskog fakulteta.

Prijavljeno je više od 20.000 oštećenja na zgradama. 5500 zasad je pregledano, a od tih 5500, 400 je dobilo crvenu oznaku, što znači da su te zgrade neuporabljive. Bez obzira na to što su neuporabljive neki stanari i dalje se ne žele iseliti iz njih.

"To će sve propasti još više ako odemo odavde, a rekli su statičari da će to jedino jači potres urušiti“, kaže Jasna Petrović iz Zagreba.

Od urušavanja strahuju i oni s zelenim naljepnicama. Zgrade izvana izgledaju u redu, ali predstavnica stanara u Preradovićevoj ulici kaže da su stanovi gotovo neuseljivi.

U pomoć su opet priskočili Bad Blue Boysi, sad doniraju crijepove za urušene kuće.

Teško se nalazi i novac za obnovu. Ponuda grada od 5 posto nije dovoljna. Dužnost grada, ali i države je pomoći ljudima koji se nalaze u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene