Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se djela

Jelena Veljača i inicijativa #spasime diktiraju tempo Vladi, premijer Andrej Plenković dao obećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glumica i scenaristica Jelena Veljača posljednjih dana, kad je riječ o borbi protiv nasilja u obitelji, diktira tempo Vladi.

Izvela je ljude na ulicu. Pa i premijera Andreja Plenkovića, koji se brani od optužbi da je motiv njegova dolaska na prosvjed - PR. Predstavnice Inicijative u utorak ujutro su bile i kod predsjednice.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Iz minute u minutu Pregovori HDZ-a i DP-a mogli bi brzo zapeti? Nema odgovora na važno pitanje Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Uz veliki publicitet dva dana poslije primljena u Banskim dvorima. Ministri postrojeni. Obećaju - zahtjeve će ispuniti. Premijer Plenković uvjerava: "Nema PR-a, ima prepoznavanja problema, suosjećanja, respekt prema inicijativi koja je to napravila".

Predstavnice inicijative u utorak ujutro su bile i na Pantovčaku. Izjavu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije dala. Poslala je priopćenje o nultoj stopi tolerancije na nasilje.

"Ovo je bio sastanak od simbolične važnosti za našu inicijativu, predsjednica ju je podržala", kazala je Jelena Veljača. No, nije ih podržala svojim dolaskom na prosvjed.

U ponedjeljak je uvjeravala - došla bi, ali je bila spriječena. "Vrlo rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o ravnopravnosti žena, posebno o nasilju u obitelji. Ali imala sam nekih privatnih obveza", kazala je Grabar-Kitarović.

No, prije samo pet mjeseci, kad je bio aktualan prosvjed u Vukovaru, predsjednica je u Dnevniku Nove TV tvrdila nešto drugo. Na komentar novinarke da nije išla na prosvjed jer kaže da ne ide na prosvjede 18. listopada 2018. godine, odgovorila je: "Ne idem ni na kakve prosvjede".

Premijer dao obećanja

A zbog prosvjeda #spasime - premijer je obećao: sigurne kuće za sve županije koje ih još nemaju, telefon za žrtve nasilja, koji bi radio 24 sata, ali i oštrije kazne za obiteljske nasilnike.

Na pitanje novinara što mu rade ministri ako mu ljudi prosvjedom trebaju reći što treba napraviti, premijer Andrej Plenković je odgovorio: "To sam rekao predstavnicima inicijative, ali i na prosvjedu u subotu - veliki broj stvari se poduzima i u pogledu provedbe Konvencije Vijeća Europe, ali i nacionalnih zakona, ali to su procesi koji zahtijevaju vrijeme".

Ministrica obitelji Nada Murganić uvjerava, zahtjevi inicijative nisu im novost. "Mislim da su predstavnici inicijative #spasime vidjeli da su svi ti zahtjevi, koji su bili prezentirani u javnosti i na radnom sastanku itekako duboko, daleko bili u pripremi", kazala je Murganić.

"Na dvoiposatnom sastanku, koji je toliko trajao jer smo prolazili zahtjev po zahtjev - ispalo je da postoji samo jedna stvar koju su oni adresirali, sve ostalo smo mi otvorili", otkriva Jelena Veljača.

Ni šef SDP-a nije bio na prosvjedu. Kritičan prema vladajućima, Davor Bernardić je kazao: "Dok HDZ-ovi ugledni članovi i dužnosnici mlate žene i djecu, dok ministrica Murganić kaže na to premlaćivanje 'tako vam je to u braku' - premijer Plenković licemjerno dolazi na prosvjed".

Zasad je premijer donio obećanja, a djela se očekuju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene