Predstavnici inicijative Spasi me stigli su kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Sastanak s Predsjednicom je počeo u podne.

Galerija


Predstavnici inicijative #spasime, u podne su se sastali s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Inicijativa je u subotu organizirala prosvjed za snažniju zaštitu žrtvama nasilja u obitelji, a na prosvjedu se, prema procjenama policije, okupilo oko 6 tisuća ljudi.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o aferi Tri majmuna: "Nećemo to zaboraviti. Ja nakon korone nisam oslabio, nema toga što mi ne možemo izdržati" Sjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje o prijavama protiv premijera Plenkovića

"Ovo je bio sastanak od simboličke važnosti za ovu inicijativu - predsjednica ju je podržala, mi smo razgovarali o potencijalnim modelima, obzirom da smo svjesni njezinih ovlasti po pitanjima naših zahtjeva i pokušat ćemo naći model u kojem će ona i javno podržati ono što radimo", rekla je Jelena Veljača nakon sastanka inicijative #spasime s Predsjednicom na Pantovčaku.

Osvrnula se još jednom i na sastanak s premijerom u ponedjeljak.

"Ono što sam čula na sastanku jest da su neke stvari pokrenute u petak, a sve ostalo su otvorena pitanja koja smo mi pokrenuli", rkela je Veljača.

Posebno je naglasila da je inicijativa #spasime zalužna poticanje prekvalifikacije nasilja i seksualnog zlostavljanja u kazneno djelo.

Na pitanje misli li da ministrica Nada Murganić ima dovoljno kompetencija za provođenje tih promjena, Veljača preusmjerava pozornost na drugi resor.

"Zahtjevi ne idu samo njezinom ministarstvu. Najvažniji zahtjevi adresirani su na ministra pravosuđa. Ministar nas je odmah pozvao da uđemo u radnu skupinu", naglasila je.

Na pitanje hoće li se angažirati i na drugim pitanjima, Veljača je odgovorila da neće, jer bi za nju to bilo previše.

"Već 10 godina sam kolumnistica koja piše o ženskim pravima", istaknula je.

"Moja koncentracija i moj život bi se raspao da se sad prebacim na neke druge stvari", dodala je.

"Ponosna sam ako sam svojim medijskim prisustvom pomogla u borbi protiv nasilja", poručila je Veljača.

Na pitanje o slučaju obiteljskog nasilja i zlostavljanja koje je u Facebook grupi #spasime iznijela kćer poznatog HDZ-ovca i je li u kontaktu s njom, Veljača je oprezna.

"Ne bih iznosila identitet osoba koje su nam se javili ili u inbox ili na wall", kaže.

"Facebook grupa nije sigurno najbolji način da se žrtve nasilja suoče sa svojih strahovima", naglašava i dodaje da korisnike na Facebook stranici #spasime, administratori ne mogu adekvatno zaštititi u tom smislu.

Podsjetimo, Predsjednica je ranije izjavila da nije došla na prosvjed zbog, kako je rekla, privatnih obveza. Predstavnici Inicijative u ponedjeljak su bili na sastanku s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Nakon sastanka rečeno je kako će u petak biti upućen protokol o radu institucija sustava kada je riječ o slučajevima nasilja u obitelji.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jelena Veljača (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Sastanak premijera Plenkovića s organizatoricama prosvjeda #spasime (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Do kraja godine trebao bi biti otvoren cjelodnevni dežurni telefon za žrtve nasilja i sigurne kuće u šest županija koje ih nemaju te biti pripremljene izmjene zakona kojima bi se strože kažnjavalo nasilje u obitelji, najavio je premijer nakon sastanka.

Poplave u SAD-u: Najmanje četvero mrtvih, na stotine evakuiranih, rekordne razine vodostaja rijeka