Nakon subotnjeg prosvjeda inicijative Spasi me, predstavnici te inicijative stigli su u Banske dvore na sastanak s premijerom Plenkovićem. Najavljeno je uspostavljanje dežurnog telefona za žrtve nasilja te osnivanje sigurnih kuća u županijama koje ih nemaju.

Galerija


"Poruka subotnjeg prosvjeda bila je jako dobra, smatram da se o nasilju progovorilo na jedan otvoreniji način. Krik žrtava nailazi na otvorena vrata Vlade RH i Hrvatske", rekao je premijer nakon sastanka.

Vezani članci Davor Filipović Filipović odbrusio Klisoviću: "Očito su toliko frustrirani Tomaševićevim preuzimanjem birača ljevice da više ne znaju što učiniti" Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Plenković o Klisoviću: ''Bizarno mi je da se kandidira netko tko ne poznaje Bandića. To znači da ne poznaje teme"

"U otvorenom razgovoru proveli smo dva sata, kako bi vidjeli što možemo provesti i u kojim rokovima", rekao je premijer i pri tom najavio kako će se do kraja godine uspostaviti dežurni telefon za žrtve nasilja, dostupan svima, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

"Dok se to ne ustroji, pokušat ćemo vidjeti što možemo učiniti s operaterima na 112 i 192 koji će dobiti dodatnu edukaciju", najavio je. Premijer je otkrio kako je dogovoreno uspostavljanje sigurnih kuća u onim županijama koje takve kuće nemaju.

"U 6 županija ne postoje sigurne kuće. Razgovarat ćemo s županima da se u tim županijama ustroje sigurne kuće", istaknuo je premijer. Najavio je i izmjene Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u smjeru pooštravanja kazni.

U toj radnoj skupini sudjelovat će i predstavnici Inicijative. "Izaći ćemo ovoga tjedna s dokumentom vrlo preciznog protokola što institucije rade kada se nasilje dogodi. Dokument je nastao nevezano za subotnji prosvjed", naglasio je premijer.

Dodao je i da će jačati edukativne procese. Smatra i da se treba nastaviti raditi na senzibiliziranju javnosti za ovu temu.

Inicijatorica subotnjeg prosvjeda Jelena Veljača zadovoljna je sa sastankom i istaknula kako su premijer i ministri detaljno proučili njihove zahtjeve.

"Došli smo do nekih rokova. Očekujemo da će premijer i njegovi ministri ispuniti obećanja. Ušli smo u nekoliko radnih skupina. Napravit ćemo sve da se prijedlozi zakona implementiraju u sustav", naglasila je.

Prosvjed u subotu

Premijer Andrej Plenković u subotu je sudjelovao na središnjem prosvjedu Spasi me za snažniju zaštitu žrtvama nasilja u obitelji, s kojega je poručio kako nasilje prije svega treba tretirati kao kazneno djelo jer jedino se na taj način, ustvrdio je, može "smanjiti taj fenomen koji je zaista krupan u društvu".

Na prosvjedu se prema procjenama policije okupilo oko 6 tisuća ljudi.

 

Nizozemska policija potvrdila: Uhićen terorist iz Utrechta koji je ubio troje i ozlijedio petero ljudi