Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena izbornog sustava

Inicijativa "Narod odlučuje" objavila točnu brojku prikupljenih potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" je objavila da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. 'Slavimo festival demokracije', rekao je Zvonimir Troskot rekavši kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Podsjetimo, u srijedu se u medijima pojavila informacija da je građanska inicijativa "Narod odlučuje" za referendum o promjeni izbornog sustava prikupila više od 450.000 potpisa, no to nitko nije želio službeno potvrditi.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Slika nije dostupna Građanska inicijativa Narod odlučuje demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova

Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative ''Narod odlučuje''Istaknuo je kako su volonteri koji su prikupljali potpise "jedini pravi, hrabri junaci i uzori pravednije Hrvatske o kojoj svi sanjamo".

Upitan da prokomentira izjeve ministra uprave Lovre Kuščevića kako raspolaže informacijom da su se na nekim mjestima potpisi još uvijek prikupljali i nakon isteka roka rekao je kako je ''to opći medijski spin i žalosno je da se ministar koristi tim metodama da bi obmanuo javnost. Ako ima dokaze, molimo da to objavi". Dodao je kako je ministar priznao protuustavne radnje gradonačelnika Rijeke i Samobora te je najavio ustavne tužbe protiv ta dva grada.

"Neka se ministar izjasni kako će građanima Rijeke i Samobora nadoknaditi 20 dana u kojima im je ukradeno ustavno pravo jer je omogućio segregaciju građana RH. Neka objasni zašto bi mi u Zagrebu imali veća prava od građana ta dva grada koji se nisu imali mogućnost izjasniti", objasnio je Troskot najavu tužbi.

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: 'Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: 'Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva'.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: 'Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna'.

Ranije demantirali 450.000 prikupljenih potpisa

"To nije informacija koju ja imam. Skupili smo dovoljan broj potpisa i još uvijek brojimo te ćemo izvijestiti javnost", kazao je u Dnevniku Nove TV Dominik Knezović iz inicijative. "374.740 potpisa imamo, a i dalje brojimo potpise tako da ne mogu izaći u javnost s cjelokupnim brojem. Konačan broj ćemo objaviti jer je to naša dužnost prema volonterima i cijeloj javnosti".

Knezović je najavio i da će potpise uskoro predati u Saboru, uz pravno objašnjenje referendumskog pitanja. Rekao je i kako ne očekuju probleme, unatoč tvrdnjama nekih zastupnika da u prvom pitanju imaju dva pitanja te najavama pokretanja pitanja ustavnosti.

Knezović je uvjeren i kako se referendumskim pitanjima ne smanjuju prava nacionalnih manjina.

"Pripadnici nacionalnih manjina, njih gotovo 80 posto, na parlamentarnim izborima glasuju na redovnim listama, a ne na listama nacionalnih manjina. Tu oni pokazuju što misle o tome da imaju nekakav povlašten položaj. Građani pripadnici nacionalnih manjina pokazali su što misle o tome i mi želimo s nacionalnih manjina maknuti taj teret etnobiznismena i političke korupcije. Zastupnici nacionalnih manjina trebaju zastupati njihovu vjeru, kulturu, jezik, tradiciju i integraciju, a ne se baviti političkom korupcijom i etnobiznisom", rekao je Knezović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene