Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok članovi građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj prebrojavaju potpise za raspisivanje referenduma, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin sprema im se pokvariti računicu.


Grbin, naime, smatra kako su obje referendumske inicijative građanima zapravo pokušale nametnuti dva pitanja pod jednu.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list'' Potpisi referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) U sobu bez mobitela i olovke: Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako će izgledati uvid u potpise za referendum

"Pritom Istina o Istanbulskoj čak ide toliko daleko da kroz jedno referendumsko pitanje pokušava promijeniti dva propisa – zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Ustav. To jednostavno nije prihvatljivo, ni iz strogo formalnih razloga ni iz onih puno ozbiljnijih, a to je da se građane svjesno dovodi u zabludu o tome što potpisuju", kaže Grbin za Novi list.

On najavljuje da će, ako dođe do toga da se SDP bude obraćao Ustavnom sudu zbog ovih referenduma (dakle, skupe li oni dovoljan broj potpisa), "svakako morati ukazati i na tu formalnu neustavnost".

Potpredsjednik SDP-a, dakle, smatra da se za svako od četiri pitanja (dva kod otkazivanja Istanbulske konvencije i dva kod izmjene izbornog zakona) trebalo zasebno prikupljati potpise.

 

Inicijativa Istina o Istanbulskoj od građana je tražila jedan potpis za dva pitanja – da RH otkaže Istanbulsku konvenciju i da se doda novi stavak na 133. članak Ustava RH u kojem bi stajalo da Sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora te da se o tim pitanjima treba raspisati državni referendum.

Narod odlučuje u članak 72. Ustava RH dodao bi umanjen broj zastupnika (100 – 120), smanjio broj zastupnika nacionalnih manjina na šest, uveo tri preferencijalna glasa bez izbornog praga unutar liste, prag za same liste smanjio bi s pet na četiri posto, odredio da se u svakoj izbornoj jedinici bira najmanje 15 zastupnika i da se može glasati dopisnim ili elektroničkim putem. Sve to je samo prvo pitanje. Ima i drugo – dodali bi u Ustav članak 72.a kojim bi se zabranilo zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Podsjetimo, iz inicijative Narod odlučuje jučer su poručili kako "nemaju još točnu brojku prikupljenih potpisa". Na konferenciji za medije govorili su o gradovima u kojima su, kažu, opstruirani.