Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobre vijesti

Guverner tvrdi da nije sve tako crno: "Strana tržišta neće pogoditi kriza, a hrvatsko će rasti više i brže od očekivanog"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na ekonomskoj konferencijiji "The Economist: Svijet u 2020." najavio je kako će hrvatsko gospodarstvo rasti više i brže nego što smo to očekivali.

Dobre vijesti stižu s velike ekonomske konferencije "The Economist: Svijet u 2020." održane u Hrvatskoj narodnoj banci. Ipak se neće ostvariti crne jesenske prognoze o svjetskoj gospodarskoj krizi iduće godine, a očekuju se i bolji rezultati domaće ekonomije.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi

Ni njemačko ni američko gospodarstvo sljedeće godine ipak neće pogoditi kriza, a hrvatsko će rasti više i brže nego što su ranije očekivali, poručuje guverner narodne banke.

"Vidimo stvari nešto optimističnije nego što su izgledale prije par mjeseci odnosno vjerojatno će naše projekcije biti blizu tri posto rasta koji smo imali i ove godine“, kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

I ne samo to, dodao je premijer, domaća ekonomija bit će uspješnija od prosjeka Europske unije.

"Mislim da smo sada još sposobniji i učinkovitiji u apsorpciji europskih sredstava koji će biti zamašnjak i investicija i gospodarskoga rasta“, kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog porezne reforme građani i poduzetnici će od iduće godine plaćati dvije milijarde i 400 milijuna kuna manje poreza. Dizanjem neoporezivog dohotka na 4000 kuna svima će porasti plaće za pedesetak kuna.

Restorani će plaćati niži PDV na hranu, 13 posto umjesto 25. Sve tvrtke s prihodima do 7 i pol milijuna kuna plaćat će nižu stopu poreza na dobit od 12 posto.

"Kad se uspoređujemo s drugima i dalje smo znatno više oporezovani znači to je put kojim bi se moralo nastaviti ne samo u idućoj godini nego u ukupnom četverogodišnjem razdoblju“, kaže Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak.

Dobre vijesti i po pitanju cijena struje, plina i goriva.

"Mislim da će iduća godina biti jedna stabilnost, da ne bi trebalo dolaziti do nekih velikih skokova“, smatra Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a.

Optimistične prognoze pokvariti mogu, poručio je guverner narodne banke, prije svega političke napetosti u trgovinskim odnosima SAD-a i Kine te Europe i izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene