Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi od tri

Grabar-Kitarović i Krstičević u požeškoj vojarni na prisezi 21. naraštaja dragovoljnih ročnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prisegu na vjernost hrvatskoj domovini u Središtu za temeljnu obuku u Požegi u subotu je dao 21. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, na svečanosti su bili i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović i Damir Krstičević potpredsjednik Vlade i ministar obrane, koji je naglasio važnost poboljšanja materijalnih prava vojnika i ulaganje u vojnu opremu što uključuje i kupovinu zrakoplova.

Ovo je prvi od tri ovogodišnja planirana naraštaja ročnika, a prisegu u požeškoj vojarni "123. brigade Hrvatske vojske" dalo je 325 ročnika, među kojima je 46 žena. Uz hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović i ministra Krstičevića nazočan je bio i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna NAKON NAPADA MILANOVIĆA MORH o ranjenom vojniku: "Dolazak u Vukovar bio je njegova osobna želja, njegov identitet nikad nije bio službeno komuniciran"

Obračajući se okupljenima predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako s ponosom gleda na mlade ljude koji su spremni dio svog života posvetiti služeći Domovini.

"Ne samo u vojnoj službi, već u svim segmentima društva potreba nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom samouvjereno gledamo u budućnost naše domovine", rekla je hrvatska predsjednica.

Mladim ročnicima poručila je i kako vjeruje da će im, odluče li se nakon ovog iskustva krenuti drugim putem u svojim životima, u drugim karijerama prisega koju su danas položili, ostati putokaz, motiv i vrijednost.

"Uz svakodnevno zalaganje kroz težnju izvrsnosti u bilo kojoj budućoj karijeri gradite bolju budućnost naše Hrvatske. Zato vas pozivam ostanite u ovoj prekrasnoj zemlji i u njoj gradite vašu budućnost i budućnost vaše obitelji", rekla je Grabar Kitarović dodajući kako brojni izazovi čekaju i one koji karijeru nastavljaju u Hrvatskoj vojsci.

Povratak Hrvatske vojske ove godine u Ploče i Varaždin

Čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i želji da služenjem pridonesu obrambenom sustavu Republike Hrvatske, ministar Krstičević naglasio je kako su ovim činom svečane prisege postali dio pobjedničke Hrvatske vojske - vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu.

"Nikada nemojte zaboraviti naše temelje, Domovinski rat i naše branitelje", rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako je danas Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara, kojemu će i osobno nazočiti i na taj način iskazati poštovanje Gradu Vukovaru s kojim je, rekao je, Hrvatska vojska posebno povezana. "Upravo su hrvatski branitelji kroz obranu Vukovara i konačnom pobjedom u Domovinskom ratu dokazali da je čovjek najvrjedniji dio sustava, a i rad Ministarstva obrane od početka mandata fokusiran je upravo na čovjeku. Vojnik, dočasnik i časnik gravitacijsko su središte naših napora", poručio je ministar Krstičević.

Osvrnuo se i na protekle godine, kada su pripadnicima pobjedničke vojske oduzeta mnoga materijalna prava. "Mi sada intenzivno radimo na povratku tih prava, plaćanju straže, dežurstva i terenskog dodatka", naglasio je ministar.

Također, podsjetio je kako je jedna od temeljnih zadaća Hrvatske vojske pomoći narodu u nevolji. "Tijekom nedavnog snježnog nevremena, pokazali smo da je Hrvatska vojska uvijek spremna prva pomoći našem narodu. Nastavit ćemo tako i ubuduće", poručio je ministar Krstičević.

Govoreći o perspektivi karijere najavio je i izmjene Zakona o vojnoj službi kojim će biti jasnije definirana mogućnost karijere profesionalnih vojnika.

"Nakon prvog odrađenog dvogodišnjeg ugovora, svi oni koji zadovolje uvjete ukoliko žele potpisati će ugovor na neodređeno vrijeme koji omogućava ostanak u sustavu do 45. godine. Na ovaj način vojnicima osigurati ćemo sigurnost pri planiranju obitelji i financijsku stabilnost", naglasio je potpredsjednik Vlade ministar Krstičević.

Također je najavio i povratak Hrvatske vojske ove godine u Ploče i Varaždin, te podsjetio na poboljšanje materijalnih prava vojnika i ulaganje u vojnu opremu što uključuje i kupovinu zrakoplova o čijoj će se kupovini prema ministrovim riječima uskoro donijeti odluka.

"Ovom ste se prisegom obvezali na vjernost domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona", poručio je general Šundov postrojenim ročnicima dodavši da je služenje domovini i očuvanje njezinih interesa kroz vojnu službu jedna od najtežih, ali i najčasnijih i najcjenjenijih zadaća.

Po završetku svečanosti, službena izaslanstva obišla su taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i opremom Oružanih snaga RH koje se koristi pri obuci ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pripadnike Počasno-zaštitne bojne koja su izvela vojno-akrobatski prikaz, kombinaciju počasnih i vježbovnih postupaka.

Obuci pristupio 341 ročnik, od čega 47 ročnica

Osmotjednoj obuci koja je počela 9. veljače 2018. pristupio je ukupno 341 ročnik, od čega 47 ročnica. Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, prijavilo se 19.220 kandidata, od čega 2.691 žena, a u 20. naraštaja, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6993 ročnika, od čega 801 ročnica, navedeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi, ističu iz Ministarstva. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene