Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove beneficije

Evo koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti prema novom Zakonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja digla se poprilična buka. Provjerite zbog čega i koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti.

Zakon o braniteljima podigao je popriličnu prašinu. Kritizirao ga je srbijanski predsjednik Vučić. Vučiću je uzvratio Vladimir Šeks i nazvao ga četnikom koji se ne treba miješati u hrvatske zakone. U Vučićevu obranu stao je Milorad Pupovac, a u obranu Zakona ministar Medved.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon brojnih kritika Ministar Medved "promijenio ploču" – Evo koliko će gradovi i općine morati izdvajati za braniteljske udruge Slika nije dostupna Istražilo Provjereno Jedni ih drže privilegiranima, drugi pak herojima: Zašto tema branitelja toliko dijeli javnost?

"Pa šta će nama jedan četnik nešto propisivati?" riječi su kojima je Vladimir Šeks reagirao na izjavu srbijanskog predsjednika Vučića koji se žestoko obrušio na Zakon o braniteljima. Na Šeksovu izjavu osvrnuo se pak Milorad Pupovac koji je rekao da bi bilo bolje da to nije ni vidio ni čuo.

Na pitanje treba li se srbijanski predsjednik miješati u hrvatski zakon Pupovac odgovara: "Srbijanski predsjednik sigurno se ne treba miješati u hrvatski zakon, ali ako se tiče međudržavnih odnosa, ako se tiče politike obnove povjerenja, onda može izraziti svoje mišljenje."

Ministar branitelja ne misli tako.

"Mi smo samostalna i suverena država stvorena i obranjena u Domovinskom ratu. Zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja, imamo danas samostalnu i suverenu republiku Hrvatsku. I donosimo svoje propise i svoje zakone", poručio je ministar Tomo Medved.

Zašto tolika buka?

A evo zašto se oko novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja digla tolika buka.

Naime, u Zakonu stoji da su agresiju nad Hrvatskom izvršile Srbija, Crna gora, JNA, paravojne jedinice iz BIH uz velik broj pripadnika srpske nacionalne manjine iz Hrvatske.

No, zanimat će vas i koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti:

- Registar branitelja neće biti javan.

- Vratit će se institut mjesečne novčane naknade za nezaposlene.

- Ukinut će se ograničenja za javni najam.

- Povećat će se korištenje broja nekretnina u državnom vlasništvu koje se ne koriste, a u kojima bi branitelji mogli živjeti.

- Omogućit će se raniji odlazak u mirovinu.

- Porezne olakšice isplaćivat će se poslodavcima koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene